Biblioteka

Hrvatski rječnik stopljenica

Kr

Kradan im. krasti pz. 3. jd. krade × Nadan /Vidošević/

Napokon imamo odgovor na pitanje gdje su sve one gumice za kosu, ukosnice, ona jedna čarapa koja uvijek nestane, USB stickovi i upaljači – kod Nadana u podrumu! Pardon, to nije podrum – to je Narnija! Nadarnija. Tak to ide – jedan dan sjediš doma i gladiš polarnog medvjeda, drugi dan sjediš u zatvoru i... gladiš Polarnog medvjeda, jer ti se tak zove cimer. Možda se on i Ivo zaljube unutra i postanu Sanadan. Pada mi na pamet toliko novih nadimaka. Jadan Vidošević. Kradan Vidošević. Đurđica – moraš imat i žensko ime kad si u đejlu. (Andrassy, 19. 11. 2013)

• nakon otkrića velika skrivena bogatstva uhićenoga N. Vidoševića

• usp. Beznadan, Iznenadan, Jadan, Nadan, Nadanhazija, Nadanlina, Nadarnija, nenadano, Sanadan, Sljepošević, Uvidošević

Kradegrokor im. krasti pz. 3. jd. krade × Agrokor

Ne kupujem u Konzumu niti išta od Kradegrokora Todorića. (Index, 29. 8. 2015, k)

• usp. Agrokroacija, agrokorporativizam, Kaplufen, Koeljinda, konzum, konzumistički, konzumotvorina, Todorich, Viagrokor, Yugrokor

Kradeze im. krasti pz. 3. jd. krade × ha de ze ‘HDZ, Hrvatska demokratska zajednica’ pogrdno za HDZ

A koji to kurac u Hrvackoj predstavlja Jandroković osim što je polupismeni državni službenik stranke zvane Kradeze? (F, 9. 10. 2007, k)

Sisak osvanuo u porukama »Dolje Kradeze«, »Jaco, odlazi« (VL, 3. 3. 2011, n)

Nažalost, taj ulični grafit nikad nije bio toliko aktualan. Sdrpi = Kradeze. Iako se stranački šefovi riječima silno trude dokazati suprotno. (NL, 5. 4. 2014)

• usp. Sdrpi

Tako ti je to, Kradeze ili SDP, svi su ispali iz istog lopovskog saveza komunista RH. (Index, 19. 10. 2014, k)

Ja vas »mostarce« ne razumijem, pogotovo ove koji nikad nisu glasali za kradeze. Naime, 99% su šanse da će se most dogovorit sa kradezeom što bi moglo prevagnuti za kradeze. I baš to cijelu priču oko mosta čini bezveznom i prevaranskom. Bezveznom u slučaju odbjeglih iz kradezea, jer su glas ionako mogli dati kradezeu, a prevarantskom jer će naivni ljevičari i očajni neoliberali (falusovac :D) biti prevareni. (Index, 19. 10. 2015, k)

Super mi je kako svaki novi vođa Kradezea pokušava negirati komunističku prošlost te stranke [...] (Index, 13. 8. 2016, k)

kradezenjara im. krasti pz. 3. jd. krade × hadezenjara pogrdno za HDZ-ovca

Jednostavno su preglupi, da bi shvatili koliko su stvarno zatucani, i koliko njihovim glasovima smrdljivim kradezenjarama čine zla sebi samim, a s tim i sveukupnom čovječanstvu. (VL, 28. 11. 2011, k)

Non stop ti je komunizam na jeziku. Očigledno si ili ti ili tvoji nekada bili u partiji, poput većine kradezenjara. (NL, 14. 4. 2012, k)

Je, »kradezenjarama« ovdje nije ovo problem nego im je problem gdja. Markić [...] (HKV, 1. 11. 2015, k)

kradezeovac im. krasti pz. 3. jd. krade × hadezeovac pogrdno za HDZ-ovca

A vidi ovih kradezeovaca šta polažu vijence, nije mi jasno kako ih nije sram uopće izać iz kuće a ne oni se još razbacali da ih svi vide. (Kaštela, 4. 8. 2008, k)

Treći maj je izgradio cijelu zapadnu Rijeku. Jebote bog šta su nam ovi kradezeovci učinili. (NCL, 5. 10. 2009, k)

Jednostavno dok gledam dupelizanje kradezeovaca ostanem bez teksta.... Svaka je riječ suvišna (Di, 24. 10. 2015, k)

• komentar na fotografiju T. Karamarka s krunicom oko vrata

kradež im. krasti pz. 3. jd. krade × mladež

Kradež (Di, 12. 10. 2015, m)

• natpis na fotografiji Mladeži HDZ-a

Kradić im. krasti pz. 3. jd. krade × /Jure/ Radić pogrdno za političara, projektanta mostova, profesora na Građevinskome fakultetu J. Radića

Jure Kradić i drugovi (FT, 21. 7. 2001, n)

• o malverzacijama na zagrebačkome Građevinskom fakultetu

Kradimir im. krasti pz. 3. jd krade × Radimir /Čačić/ pogrdno za političara R. Čačića

Autoškola HNS by Kradimir Čačić. (VL, 13. 11. 2011, k)

Opširnije o tipu neću više i sočnije pisati jer je izgleda i admin član HNS-a pak briše komentare koji nisu hvalospjev Kradimiru i Pusićki.... (VL, 24. 3. 2012, k)

Zato Varaždinci imaju najvećeg muljatora u Hrvatskoj. To je drug Kradimir Čačić. (VL, 25. 5. 2012, k)

• usp. Pušimir

kradiša im. krasti pz. 3. jd. krade × radiša

Hrvatski kradiša (FT, 1. 3. 1999, n)

• o osnivanju zajednice obrtnika HDZ-a i tajnu planu preuzimanja imovine nekadašnjega Hrvatskoga radiše

Hrvatski kradiša (FT, 1. 6. 2002, n)

• o posljedicama kriminalne pretvorbe i privatizacije za vladavine HDZ-a

Hrvatski kradiša (FT, 28. 12. 2002, n)

• o mutnu trošenju novca hrvatskih iseljenika i novca od otkupa društvenih stanova 1990-ih

kradnja im. krasti pz. 3. jd. krade × radnja

O jedinstvu mjesta i vremena kradnje (Lucić 2013b, 153, n)

• o izjavama I. Pašalića i D. Krpine da HDZ nije zločinačka organizacija i da nije sve pokrao

kradomoljub im. krasti pz. 3. jd. krade × domoljub

Karamarko tipični Hrvat – kradomoljub – svaki početak je težak [...] (Index, 17. 3. 2015, k)

kradomovina im. krasti pz. 3. jd. krade × pradomovina

Feralova kradomovina (FT, 7. 4. 2001, n)

• o izjavi A. Kovačevića da je Hrvatska na putu da izgubi BiH, svoju pradomovinu • aluzija na hrvatske teritorijalne pretenzije prema BiH

• usp. Antokalipsa, demokristianosaur, glupalizacija, hajvantura, politicupus

kradonačelnik im. krasti pz. 3. jd. krade × gradonačelnik

Zalutali na webu: gradonačelnik, kradonačelnik ili krdonačelnik (JL, 14. 12. 2005, n)

• riječ je o parodijskoj internetskoj stranici izrađenoj zbog neispunjenih obećanja zagrebačkoga gradonačelnika M. Bandića

• usp. Bandek, Bandekfest, Bandisar, Banditić, Bandopoly, Banduševac, bliznismen, krdonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

krađevina1 im. krađa × kraljevina

Krađevina Srba, Hrvata i Slovenaca (Dežulović 2012a, 114, listopad 2008, n)

krađevina2 im. krađa × građevina

Nadajmo se da u ovoj zemlji ipak ima socijalno osjetljivih ljudi koji će bivšemu ministru – unatoč njegovim riječima i djelima – omogućiti da zaradi koju kintu čuvajući neku novu građevinu. Jer se na starim HDZ-ovim krađevinama više nema što čuvati. (Lucić 2012a, 29. 3. 2012)

• o izjavama HDZ-ova političara M. Kovača da unatoč povlaštenoj saborskoj mirovini živi teško jer mora brinuti o brojnoj obitelji i da bi mu dobro došao bilo kakav dodatni posao, makar i onaj običnoga čuvara na nekoj građevini

krađevinski prid. krađa × građevinski

Krađevinski poduzetnici (FT, 6. 1. 2006, n)

• o kriminalu Vladine agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama pri otkupu nekretnina hrvatskih Srba

krafnosan im. krafna × kroasan e. cronut croissant ‘kroasan’ × doughnut, donut ‘uštipak, krafna’ slastica od lisnatoga tijesta, oblika uštipka, pržena u duboku ulju, izumio ju njujorški slastičar D. Ansel (2013)

I posljednji uradak iz ciklusa kolesterol: Krafnosan (cronut je zaštićeno ime) – križanac krafne i kroasana. (F, 10. 3. 2014, k)

Krafnosan je više nego odličan. Mi se sladimo čoko pitom. (F, 10. 3. 2014, k)

• usp. cronut, čazerica, krasan, kroasendvič, krona, kroštipak, macaronut, prtljažfna, stanikrenifna, zastofna

kragrlica im. kragna × ogrlica ogrlica u obliku ovratnika

Kragrlice Ane Frank više su od najpoželjnijeg modnog dodatka ove sezone. Njeni ovratnici nas podsjećaju na priče koje su odavno ispričali filmski velikani [...] (TP, 17. 3. 2012)

Dvadesetčetverogodišnja apsolventica Filozofskog fakulteta, Ana Frank, svoju prvu Kragrlicu napravila je prošle jeseni kao rođendanski poklon. [...] Svaki ovratnik djelo je Aninih ruku, a svoju inspiraciju pronalazi u filmovima, arhitekturi, ali i apstraktnim oblicima (pogledajte Kragrlicu koja izgleda kao komad ementalera!). (VL, 31. 3. 2012)

Djevojka koja stoji iza ovog projekta, mlada Ana Frank, očito je procijenila kako treba proširiti publiku, ali i vidike kada su u pitanju njene »kragrlice«. (Fashion, 16. 7. 2012)

Krampusberger im. krampus × /Dragutin Gorjanović/ Kramberger

Hoćemo li sad našeg slavnog krapinskog neandertalca proglasiti tek sotonskom smicalicom nekakvog Krampusbergera u suštoj suprotnosti s biblijskim vrijednostima? (JL, 16. 4. 2014)

• iz otvorenoga pisma kemičara P. Močilca novoizabranomu rektoru Sveučilišta u Zagrebu D. Borasu, koji je zagovarao povratak biblijskim vrijednostima • D. Gorjanović Kramberger (1856–1936) – prirodoslovac zaslužan za otkriće i prve opise krapinskoga neandertalca

krajčetak im. kraj × početak

Dopustimo si moment poetske neodređenosti pa recimo da nekako otuda i otada riječ preuzima krajčetkom daha izazvana – teorija, danas već spremna i na provedbu u aktualnosti (umjetničke) izvedbe, da se dakle ne javlja više samo kao najava ili odjek prakse, iz kontekstualne pozadine ili s metajezične uzvisine, nego da se samo(us)postavlja kao utjelovljena akcija. (Blažević 2012, 101)

Obje knjige predstavljaju važan doprinos problemu »nedohvatnosti« eksperimentalnog sadržaja, s time da Blaževićeva analitika inzistira na tome da ne samo izvedba, nego i njezina teorija otvaraju, nadopisuju ili pak idealno razigravaju prostor nove artikulacije (posebno su mi dragi Blaževićevi neologizmi, kao krajčetak koji istovremeno označava i kraj i početak određene paradigme) [...] (Zarez, 8. 11. 2012)

Kranader im. krasti pz. 3. jd. × /Ivo/ Sanader pogrdno za političara I. Sanadera

Svi putevi vode – prema Kranaderu. Od HAC-a, IGH, Podravke, a da ne pričam o onom anonimusu s ekonomskog faksa koji je »pravio privatizaciju HEP-a«, umjesto da sjedi u 2x2 »doživotnom smještaju«, uz oduzimanje cjelokupne imovine. (VL, 28. 10. 2009, k)

Krajnje vrijeme je da se pohapsi kakva zločinačka skupina, trebalo bi dostajati barem pola godine. Tko se više sjeća Kranadera. (24sata, 28. 8. 2012, k)

2001. godine sazvao ih je dr. Ivo Kranader za podršku Mirku Norcu i našim generalima, a kada je došao na vlast nema koga nije izručio. (Index, 10. 12. 2014, k)

• usp. Beznader, Sanadan, Satnader, Smradnader, Smranader, Sranader, Thievo

kranjčarenje im. Kranjčar × strančarenje

Feralovo kranjčarenje (FT, 16. 6. 2006, n)

• o napisu Z. Vukmana da se Z. i N. Kranjčaru podmeće jer javno izražavaju svoje hrvatstvo

• usp. apologoreja, balkanto, Četverorep, gumnazija, kriptokolumnizam, kukumenski, medikamental, pakaovac, preseratorijanac, shitac, slovostaj, talamuđenje, teroretičar, tribudal, vjerojauk, vukmanijak

kranjen prid. Kranj × ranjen

Jas sem udoljubljanka. [...] Slabine i b-okove styxćemo, priljubljanjujemo kranjeno trbovlje, mi sežene, kćeri neptujeve. (Radaković 1999, 50)

• Kranj – grad u Sloveniji

• usp. bokovi, Neptuj, priljubljanjivati, sežena, styxati, trbovlje, udoljubljanka

krasan im. krafna × kroasan e. cronut croissant ‘kroasan’ × doughnut, donut ‘uštipak, krafna’ slastica od lisnatoga tijesta, oblika uštipka, pržena u duboku ulju, izumio ju njujorški slastičar D. Ansel (2013)

Nagađate? Cronut. Fucking freaking cronut. Krafna-kroasan. Kra-san. Ili Kro-na. Cronut. Apsolutni hit. [...] Cronut je tako jednostavna ideja. Minorna. A tako podla. Tako bahata. I zapalila je New York. (Dnevnik, 2. 6. 2013, b)

• usp. cronut, čazerica, krafnosan, kroasendvič, krona, kroštipak, macaronut, prtljažfna, stanikrenifna, zastofna

krasgina im. krasan × vagina e. gorgina gorgeous ‘krasan’ × vagina ‘vagina’

Glatka i ćelava? Volio bih to vidjeti. – Ja sam vidio. Krasna je. To je krasgina. (Kalifornikacija 2012, S04E12)

krastafarijanac im. krasta × rastafarijanac

[...] a onda obojica počnemo praviti kalambure, kao: rodit će Sida, malome treba dati ime Sidiša i poslati ga u AIDS Abebu jer se tamo od gladi ne jebu, tamo može postati krastafarijanac ili osvojiti vlast [...] (Radaković 1990, 68)

• usp. pastafarijanac, Rastavros

Krašopis im. Kraš × krasopis brend keksa tvrtke Kraš

Novim proizvodima te tvornice slatkih proizvoda nadjenuli su hrvatska imena, maštovito skovana baš na poigravanju oblicima i značenjima hrvatskih riječi: tako se sad možemo zasladiti keksima nazvanim »Krašuljci«, »Krašopisi« i »Krašotice«. (VL, 6. 5. 2004)

Za prekrašne ljude – prekrašni kolačići! Kraševu paletu finih čajnih peciva finesa čine: krašuljci – kolačići s komadićima čokolade, krašotice – kolačići punjeni kremom od lješnjaka i krašopisi – dvobojno fino čajno pecivo izrađeno u četiri oblika. (F, 10. 8. 2006, k)

• usp. Čocrolada, Čokolačić, Krašotica, Krašuljci, Makrolačić, prekrašan

Krašotica im. Kraš × krasotica 1. Krašotice, brend keksa tvrtke Kraš

Novim proizvodima te tvornice slatkih proizvoda nadjenuli su hrvatska imena, maštovito skovana baš na poigravanju oblicima i značenjima hrvatskih riječi: tako se sad možemo zasladiti keksima nazvanim »Krašuljci«, »Krašopisi« i »Krašotice«. (VL, 6. 5. 2004)

Za prekrašne ljude – prekrašni kolačići! Kraševu paletu finih čajnih peciva finesa čine: krašuljci – kolačići s komadićima čokolade, krašotice – kolačići punjeni kremom od lješnjaka i krašopisi – dvobojno fino čajno pecivo izrađeno u četiri oblika. (F, 10. 8. 2006, k)

• usp. Čocrolada, Čokolačić, Krašopis, Krašuljci, Makrolačić, prekrašan

2. podrugljivo o ljepotici, aluzija na poljudsku ljepoticu, nogometni stadion na Poljudu

Krašotica Hajduk (FT, 4. 4. 2008, n)

• o mogućnosti da NK Hajduk preuzme uspješan menadžer Kraša N. Vidošević

Krašuljci im. mn. Kraš × krasuljak brend keksa tvrtke Kraš

Krašuljci su i jezično slatki (VL, 6. 5. 2004, n)

Novim proizvodima te tvornice slatkih proizvoda nadjenuli su hrvatska imena, maštovito skovana baš na poigravanju oblicima i značenjima hrvatskih riječi: tako se sad možemo zasladiti keksima nazvanim »Krašuljci«, »Krašopisi« i »Krašotice«. (VL, 6. 5. 2004)

Za prekrašne ljude – prekrašni kolačići! Kraševu paletu finih čajnih peciva finesa čine: krašuljci – kolačići s komadićima čokolade, krašotice – kolačići punjeni kremom od lješnjaka i krašopisi – dvobojno fino čajno pecivo izrađeno u četiri oblika. (F, 10. 8. 2006, k)

• usp. Čocrolada, Čokolačić, Krašopis, Krašotica, Makrolačić, prekrašan

kravanj im. krava × travanj šaljivo za mjesec travanj

1. kravnja 1996. (FT, 1. 4. 1996)

8. kravnja 1996. (FT, 8. 4. 1996)

15. kravnja 1996. (FT, 15. 4. 1996)

• usp. stravanj

krdesničarski prid. krdo × desničarski

E da je nama jedan Šešelj, misli si glasač HDZ-a. Pa se kese i tapšaju, slinom špricajući televizore na svaku zlobnu doskočicu poremećenog zločinca. Ubiti, zaklati, pederi, bjelosvjetske zavjere – sve mile riječi iz krdesničarskog vokabulara, da ih popiše za Thompsona uz kakvu nezahtjevnu rimu, eto hita. (Index, 27. 11. 2014)

• usp. desančar, femtard, imbeciliberal, imbeciliberalizam, laprdist, leftard, libtard, mangina, pizdesničar, proljevičar, proljevičarenje, proljevičarski, retardesni, retardesničar

krdonačelnik im. krdo × gradonačelnik

Zalutali na webu: gradonačelnik, kradonačelnik ili krdonačelnik (JL, 14. 12. 2005, n)

• riječ je o parodijskoj internetskoj stranici izrađenoj zbog neispunjenih obećanja zagrebačkoga gradonačelnika M. Bandića

• usp. Bandek, Bandekfest, Bandisar, Banditić, Bandopoly, Banduševac, bliznismen, kradonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

krebil im. kreten × debil

krebil (R, Zagreb, 1980-e)

Krebilu krebilski, stvarno nemaš pojma! (Vidović 1990, 14. 6. 1987)

Krebil (FT, 11. 4. 1994, n)

• naslov antiratne pjesmice o braći kretenu i debilu koji se nakraju pomire

Hajde sad, napiši kakav angry komentar, prijeti tužbama i ostalim sranjima. To možeš, ali činjenicu da si krebil ne možeš sakriti. (Index, 25. 10. 2007, b)

Koji si ti krebil. Daj se izbriši s Indexa. (Index, 15. 5. 2013, k)

• usp. debicil, krembil, krepil

krebilski prid. kretenski × debilni

Krebilu krebilski, stvarno nemaš pojma! (Vidović 1990, 14. 6. 1987)

• usp. krebil

kreditisranje im. kreditiranje × sranje

Nježnobodno kreditisranje (Bednjanec 1980, 29, n)

• epizoda o namještanju nogometnih utakmica, o »bodovima na kredit«

krekreatura im. kre-kre ‘onomatopeja žabljega glasanja’ × kreatura

Sve je usmjereno prema širokom dijapazonu genitalne kreacije krekreature. (Bednjanec 1980, 91)

• epizoda puna kalambura, aluzija na besmislene govorancije, glavni lik Nježni skijanju poučava lika imena Žlabrek Žabovujec

• usp. hipizirano, seceskijati, štramplifikacija

krelativan prid. krele ‘kreten’ × kreativan

Feralov krelativni zanos (FT, 28. 9. 2007, n)

• o izjavi D. Primorca da su članovi HDZ-a učlanjenjem u tu stranku dobili pravo da sudjeluju u kreiranju Hrvatske

kreleizdaja im. krele ‘kreten’ × veleizdaja

Feralova kreleizdaja (FT, 9. 12. 2005, n)

• o napisu M. Udovičića u Hrvatskome slovu da bi Novom listu, Feral Tribuneu, Globusu, Nacionalu... i njihovim novinarima trebalo suditi za veleizdaju

kreleobjektiv im. krele ‘kreten’ × teleobjektiv

Feralov kreleobjektiv (FT, 7. 7. 2006, n)

• o prijetnji G. Benčića, osuđenoga zbog pomaganja u razbojstvu i teškoj krađi, novinaru B. Škoriću: »Razbit ću te! Stavi si taj aparat u guzicu!«

kreleslalom im. krele ‘kreten’ × veleslalom

Feralov kreleslalom (FT, 18. 3. 2005, n)

• o naslovu u 24 sata nakon što je J. Kostelić osvojila drugo mjesto u skijaškome Svjetskome kupu: »Pusti budale, Janice, za nas si pobjednica!«

krembil im. kreten × debil

[...] kad upoznaš osobu, prvi puta se istraživate i nisi krembil da ne vidiš što ona voli i kako, ako nešto ne voli neš to raditi, ideš dalje i to je to. (F, 5. 3. 2008, k)

Mama je rekla: »Pa reci pošteno, krembilu, jel to razlog da pristojan čovik izvisi bandiru na auto?« (Ivančić 2012b, 6. 8. 2012)

Zar stvarno vjeruješ da ovog idiota itko ozbiljno shvaća?! Sutra je priča u ropotarnici povijesti, a taj krembil, uža i šira rodbina će i dalje zagađivati i trošiti zrak na kugli zemaljskoj. (NL, 6. 9. 2013, k)

• usp. debicil, krebil, krepil

kremljatorij im. Kremlj × krematorij

Krem(lj)atorij (VL, 8. 8. 2015, n)

• o odluci V. Putina da se prehrambeni proizvodi kojih je uvoz zabranjen uništavaju, odnosno kremiraju • Kremlj – sjedište ruske vlasti

krepil im. kreten × ?kripl × debil

krepil (R, Zagreb, 1980-e)

Daj mi reci dal si ti krepil ili totalno retardirani krepil? (F, 18. 10. 2007, k)

Zašlatal me! Koji krepil. (Ž, Zagreb, 10. 3. 2011)

krepil (Sabljak 2013, s. v.)

• usp. debicil, krebil, krembil

Kretenides im. kreten × /Arsen/ Wenzelides pogrdno za A. Wenzelidesa, kritičara s kojim je A. G. Matoš često polemizirao

Gle-gle: pa tu je i Aršin Kretenides! Toga kepeca nije još odnijela roda! (Matoš XIII, 154, kolovoz 1907)

• usp. Arsenikides, Aršelides, bedakcija, Blunaček, Dreksler, Huljević, Judapešta, Krieštimir, Kriješto, Kripelides, madžarolac, majmunides, oseloboditi, pesimisterija, Pfujević, pokreten, pokretenčić, pokretenski, politrika, simvolistički, simvolovski, Spermačević, Srbat, supilopovština, Ušević

Kretenijel im. kreten × Castiel e. asstiel ass ‘budala, kreten’ × Castiel

Samo da Kretenijelu pokažem da sam još uvijek živ. (Lovci 2015, S09E22)

• Castiel – ime lika u TV-seriji Lovci na natprirodno

kretenina im. kreten × nekretnina

Tržište kreteninama (FT, 26. 5. 2001, n)

• V. Ivančić o pokroviteljskom odnosu vlasti prema dijelu tiskanih medija

Kretenko im. kreten × /Anđelko/ Kaćunko

A sada slijedi pravi niz bisera: Kaćunkova patološka homofobija dosegnula je svoj orgijastički vrhunac u kolumni »Bolesna braća zagadila zdravo društvo«, koja se bavila vjenčanjem Eltona Johna i Davida Furnisha, a u kojoj je don Kretenko imao, izdvojimo nekoliko najreprezentativnijih, sljedeće bisere [...] Dalje isti aktivisti ističu da Arena ne može bez don Anđelka Kaćunka pa objavljuje »izvatke iz Kretenkova bloga«, među kojima im je poseban trn u oku komentar kojim sam branio Marka Perkovića Thompsona. Točno su prenijeli moje riječi, ali su se nabacili vrlo podlom insinuacijom da don Kretenko ima »puno ljubavi za bližnjeg ustašu« i da mu smeta osuđivanje takvog ponašanja. (Kaćunko, 19. 4. 2007)

• o reakciji gej-portala na blog don A. Kaćunka koji piše da je homoseksualnost bolest

kretenzija1 im. kreten × pretenzija

Feralove teritorijalne kretenzije za skok u vlastita usta (FT, 9. 6. 1997, n)

• o izjavi hrvatskoga generalnog konzula u BiH B. Jurline da Hrvatska »nema, odnosno ima« pretenzija na tu državu

kretenzija2 im. kreten × tenzija

Tenzije i kretenzije (Lucić 2013a, 23. 3. 2013, n)

Ako smo pričali o spuštanju tenzija, šta me zaskačeš s tim Jelčićem i njegovim Budakom?! – Zato što vidim da se spuštanje tenzija pokušava postić uzdizanjem kretenzija. (Lucić 2013a, 23. 3. 2013)

• o utakmici između Hrvatske i Srbije i intervjuu akademika D. Jelčića u Hrvatskome tjedniku o piscu i političaru Mili Budaku

• usp. hitlerarni

Kretinski im. kreten × /Tony/ Cetinski pogrdno, uvredljivo za pop-pjevača T. Cetinskog

Čekamo Tonya Kretinskog da kaže kako je jedan Toše i kako je bogohuljenje pjevati njegove pjesme. (Index, 24. 12. 2014, k)

Žiri u čijem je sastavu Kretinski... katastrofa... tko to može gledati! (Index, 18. 1. 2015, k)

Ovaj Kretinski je zbilja naporan, osim što kocka još i laže, peace of shit. (Index, 27. 4. 2015, k)

• usp. Cetrinski, WCtinski

kreutsch [krojč] im. nj. Kreutsch Kroatisch ‘hrvatski’ × Deutsch ‘njemački’ hrvatski s presnažnim i prenapadnim utjecajem njemačkoga, osobito u gastarbajterâ

Njihovi su roditelji imali dvije vrijedne ruke, često nisu znali jezik zemlje u koju su došli. Bili su stranci, auslenderi, gastarbajteri, koji su pričali nekakav kreutsch ili croenglish. (Laudato, 25. 11. 2013)

• usp. afrihili, blaccent, bosrbvatski, croanglish, denglisch, franglais, frangle, frangleski, hinçais, hingliš, hrbo-srvatski, hrengleski, hrpski, hrvengleski, hrvenglish, hunglish, japglish, kingleski, konglish, manglish, singliš, spanglish, srvato-hrbski, srvatski, svahiliti, špangleski, štokajski, švengleski

kreveljača im. kreveljiti se × veljača šaljivo za mjesec veljaču

6. kreveljače 1995. (FT, 6. 2. 1995)

13. kreveljače 1995. (FT, 13. 2. 1995)

3. kreveljače 1997. (FT, 3. 2. 1997)

• usp. koljača, februaljača, pedeveljača, seljača

kreveš im. krevet × ?kreševo ‘jebačina’ × veš ‘rublje’

No, nakon izdajšnih noćih sa monom (ah, mona mia!) u prostrelji, u kreševu u donjem krevešu, on je bivo sve lošiji pučitelj mladih aviaptičara, pa mu je jedan skoro nastrandao. (Radaković 1999, 48)

• usp. aviaptičar, nastrandati, prostrelja

krevetura im. krevet × avantura

Može Ante Tomić biti nominiran za Nobelovu nagradu za književnost, može je Slavenka Drakulić dobiti, može je Miljenko Jergović odbiti, ne bi njihove knjige izazvale takvu pažnju kakvu je izazvala knjiga gospođe Nives Zeljković udate Drpić pridodate Celzijus, sve od trenutka kad je Arena prošle godine turbo-ge-te-iks ekskluzivno objavila da mlada dama piše vruće memoare o svojim posteljovinama i kreveturama [...] (Dežulović 2010a, 147, prosinac 2008)

• usp. posteljovina

krhotinjati im. krhotina × tinjati

Ali ne stižem se zadržavati učinjenicama. Smjesta ih brišem te opažam na ogledalu: dva naporedna mušičava truna. Dotičem ih jagodicama, zapinjem nespretnim pokretom o koš, prevrćem u šok; trusi se sipajući mi riječi pa grrrabim metlu, a smetovi im krhotinjaju, pa raj ući mi se u očicama po raspo redu: pardoniram! Ponovo ispočetka! (Rajki 2010, 29)

• usp. grrrabiti, ispočetka, učinjenica

Krieštimir im. kri/j/eštati × Krešimir /Kovačić/ pogrdno za K. Kovačića, sina pisca A. Kovačića s kojim je A. G. Matoš često polemizirao

Nedavno izađe u Savremeniku humoreska Discipulus, slika savremenog mladog apaša i literarnog fakina. Imenovan nije nitko. Reagiraše (u Pokretu) dva mladenca, blage uspomene Krieštimir Kovačić i August Ujević. (Matoš XII, 281, 30. 9. 1911, 4. i 5. 10. 1911)

• usp. Arsenikides, Aršelides, bedakcija, Blunaček, Dreksler, Huljević, Judapešta, Kretenides, Kriješto, Kripelides, madžarolac, majmunides, oseloboditi, pesimisterija, Pfujević, pokreten, pokretenčić, pokretenski, politrika, simvolistički, simvolovski, Spermačević, Srbat, supilopovština, Ušević

Kriješto im. kri/ј/eštati × Krešo /Krešimir Kovačić/ pogrdno za K. Kovačića, sina pisca A. Kovačića s kojim je A. G. Matoš često polemizirao

...I reče Rabbi Kriješti, sinu Antinu, koji ga hvaljaše mnogo i nuđaše cigaretama egipatskijem [...] (Matoš XII, 287, 30. 9. 1911, 4. i 5. 10. 1911)

...I sjeđaše Kriješto, grijući se na vatri Pokretove širokogrudnosti. (Matoš XII, 288, 30. 9. 1911, 4. i 5. 10. 1911)

Kriješto radi. On naime misli, a misao je rad. Kriješto studira. U kafani. On samo u kafani radi. Misli i ruši. Rušilac. [...] Kriješto bo nema čime platiti jednu kavu i dvadeset kifla [...] (Matoš XII, 289, listopad 1911)

• usp. Arsenikides, Aršelides, bedakcija, Blunaček, Dreksler, Huljević, Judapešta, Kretenides, Krieštimir, Kripelides, madžarolac, majmunides, oseloboditi, pesimisterija, Pfujević, pokreten, pokretenčić, pokretenski, politrika, simvolistički, simvolovski, Spermačević, Srbat, supilopovština, Ušević

krilometraža im. krilo × kilometraža

Feralova krilometraža (FT, 16. 2. 2007, n)

• o izjavi predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza V. Markovića da se »nalijetao« radi kandidature RH za Euro 2012.

• usp. Blatko, neserables, noglavnik, udbaler, vlatkohleplje

krimimalac im. kriminalac × malac

Krimimalci. (Di, 23. 10. 2015, k)

• komentar na fotografiju Mladeži HDZ-a

kriminimalizacija im. kriminalizacija × minimalizacija

Feralova kriminimalizacija (FT, 13. 9. 1999, n)

• o izjavi pravaša A. Đapića da je pokušaj optužbe zapovjednika Oružanih snaga za ratni zločin zapravo kriminalizacija cijeloga naroda

• usp. antecipacija, antocipacija, antofašist, antofašistički, antofašizam, antopologija, bravorijek, Čaprazliović, Delhija, divnjak, đapahirija, idiomluk, Ku-Kuruz-Klan, magihisterij, norčan, pogotovina, shitni, stupendist, Trbosijek, udbalaština, udbiverzitet, zadartost

krimitivizam im. kriminal × primitivizam

Feralov krimitivizam (FT, 19. 5. 2006, n)

• o replici Z. Viteza u igrokazu u čast 100. obljetnice obrta zagrebačke obitelji Šelendić: »[...] u Zagreb se doseljavaju problematični tipovi. Šverceri, ratni profiteri, primitivci koji Zagrebu mijenjaju krvnu sliku.«

krimka im. Krim × krinka

Ukrajina: ratne krimke (Novosti, 10. 3. 2014, n)

• o ruskoj vojnoj intervenciji na Krimu 2014. godine za koju je ruski predsjednik V. Putin tvrdio da je samo vojna vježba

krimokatolik im. kriminal × rimokatolik

[...] napori pomahnitalih albanskih krimokatolika, poput dr. Shana Zefija, zamjenika kosovskog biskupa Marka Sopija, da dokaže kako je »Srpska pravoslavna crkva duhovne vrijednosti zamjenjivala političkim, podižući svoje hramove na ruševinama albanskih crkava« [...] (Dežulović 2010b, 81, svibanj 2009)

kriobava im. krionski × zabava e. cryo-tainment cryonic ‘krionski, dubokozamrzavajući’ × entertainment ‘zabava’

– Što je lucidan san? – Dobar izbor. Lucidan san je najnovija opcija Life extensiona. Za malo više novca nudimo krionski spoj znanosti i zabave. – Krio-bava. (Nebo boje vanilije, 4. 4. 2015)

Kripelides im. nj. Krüppel ‘kripl, bogalj’ × /Arsen/ Wenzelides pogrdno za A. Wenzelidesa, kritičara s kojim je A. G. Matoš često polemizirao

Taj Aršin Kripelides živi već godinu dana kao nametnička uš ili stjenica na mojoj književnoj reputaciji [...] (Matoš XII, 89, 24. 7. 1907)

Wenzel Kripelides je dakle konsekventan. U laganju. (Matoš XII, 97, 10. 8. 1907)

Tko je taj Wenzelides, narečeni Aršin Palčić-Kripelides, tko je taj gnom i patuljak, ne bi znali naši čitaoci da nema mene. [...] Jer, moja je sudbina da me kritiziraju dusi kao Prochazka, Parmačević i taj Wenzelides, taj Kripelides, taj cvijetak što može cvasti samo na mojoj literarnoj batini. (Matoš XII, 231, 18. 4. 1911)

• usp. Arsenikides, Aršelides, bedakcija, Blunaček, Dreksler, Huljević, Judapešta, Kretenides, Krieštimir, Kriješto, madžarolac, majmunides, oseloboditi, pesimisterija, Pfujević, pokreten, pokretenčić, pokretenski, politrika, simvolistički, simvolovski, Spermačević, Srbat, supilopovština, Ušević

Kripkenstein [kripkenštajn] im. Kripkenstein /Saul/ Kripke × /Ludwig/ Wittgenstein • v. Kripkestein

Kripkestein [kripkeštajn] im. Kripkestein /Saul/ Kripke × /Ludwig/ Wittgenstein izmišljeni pobornik Kripkeova čitanja i tumačenja Wittgensteinova djela Filozofska istraživanja (1953)

Paradoksi induktivnog rasuđivanja: Hempelov paradoks ili paradoks gavranova, Goodmanova nova zagonetka indukcija ili »Grue« paradoks, »Kripkestein«. (Filozofski plan 2014)

• L. Wittgenstein (1889–1951) – austrijski i britanski filozof • S. Kripke (1940–) – američki filozof

• usp. grue

kripteks im. e. cryptex cryptology ‘kriptologija’ × codex ‘kodeks’ prijenosni trezor za čuvanje tajnih poruka, spravu i riječ izmislio D. Brown u romanu Da Vinciev kod (2003)

Robert i Sophie u sefu nalaze kripteks, spravicu sa brojčanicima u kojoj se nalazi papirus. (Dnevnik, 20. 8. 2006, b)

Ovim se bavim već duže vrijeme, a nisam susreo mnogo ljudi koji uopće znaju što je to, ali ovako to se je malo promijenilo nakon blockbustera Da Vinci’s Code, pa ako se sjećate kripteks je ono malo s slovima kao brojčanika... (F, 25. 11. 2009, k)

kriptokolumnizam im. kriptokomunizam × kolumna

Feralov kriptokolumnizam (FT, 17. 3. 2001, n)

• o izjavama Z. Vukmana o stanju u hrvatskim novinama, odnosno tome da je normalno da urednike biraju vlasnici, a ne novinari

• usp. apologoreja, balkanto, Četverorep, gumnazija, kranjčarenje, kukumenski, medikamental, pakaovac, preseratorijanac, shitac, slovostaj, talamuđenje, teroretičar, tribudal, vjerojauk, vukmanijak

krislam im. e. Chrislam Christianity ‘kršćanstvo’ × Islam ‘islam’ sinkretistička religija koja spaja kršćanstvo i islam

Dakle, treba se pozabaviti proučavanjem religija, njihovih sličnosti i razlika te pokušati, za početak, povezati muslimane i kršćane u krislam, tako da svi postanu mušćani. (F, 19. 7. 2009, k)

Krislam (kršćanstvo + Islam) je nigerijska sinkretistička religija koja miješa elemente kršćanstva i Islama. Utemeljena je 1970-ih u Lagosu u Nigeriji. Njezini pripadnici smatraju Bibliju i Kur’an svetim tekstovima. [...] Ideja vodilja krislama je da su Islam i kršćanstvo kompatibilni te da jedna osoba može biti u isto vrijeme i kršćaninom i muslimanom. (Jambrek 2014, 224)

Danas se oglasio i Rick Warren koji je ideolog »Krislama« u kojem uči da su Alah i Jahve isti Bog, a Krislam bi bio naziv za jednu svjetsku religiju. (Kršćanstvo, 3. 11. 2014)

• usp. mušćanin

kritizirati gl. kritizirayu [kritiziraju] pz. kritizirati × e. Yugoslavia ‘Jugoslavija’

Zato se valja pitati je li »nakošeni sindrom« konstantnog pljuvanja po vlastitom narodu incident ili lijeva mat(r)ica ponašanja? Jer ako drug(ovi) dr. Dr. i njegov mr. S. K. ne zna(yu) da u onome što kritizira(yu) nema ništa »izvorno hrvatsko« – onda bi bilo bolje da se ne javlja(yu) s takvim »krhkim znanjem«. Ako pak to dobro zna(yu), onda je(su) dr. sci. (= drski) manipulator(i)! (Kaćunko, 3. 2. 2009)

• o intervjuu sa sociologom D. Lalićem objavljenim u Slobodnoj Dalmaciji u kojem govori o incidentima hrvatskih navijača

• usp. javljati, znati

krivinalac im. kriv × ?krivina ‘nezakonje’ × kriminalac

Nije kriminalac nego krivinalac. (Index, 15. 1. 2015, k)

krizantena im. kriza × krizantema × antena

Nasut ćemo zemlju i posadit povrćke, zdrave, bez pesticida, kemije i fizike... ima i lonaca. Bacit ćemo fikus, pterodaktilodendron i krizantene. (Mataković 2003, 22)

Opa! Namještamo si televizor na grobnicu? Pa da, zna bit dosadno kad umreš. Ma kaki televizor... samo krizantene. (Mataković 2012a, 439)

• u kadru su na grobnici poslagane TV-antene

krizmopolit im. krizma × kozmopolit

Feralov krizmopolit (FT, 14. 4. 2001, n)

• o napisu don Ž. Kustića da je zabluda misliti da Evanđelje pogoduje kozmopolitizmu, jer je kozmopolitizam hereza protiv čovjeka i Boga

krkancona im. krkan ‘primitivac’ × krkati ‘neumjereno jesti’ × kancona

Sugestivnija da l’ možda bi im bila / I ujedno digestivnija kancona / Krkancona što Krunoslav Kićo Cigoj / Pred nekih dvadeset otpjeva godina (Lucić 2013b, 46)

Na velikoj fešti obljetnice druge / Prvoga sabora voljene mu stranke? / Da l’ »O vole mio« može krkancona / Zalogaj osladit crvu u Hrvata: (Lucić 2013b, 46)

• K. Cigoj – hrvatski operni tenor • K. Kićo Slabinac – hrvatski zabavni pjevač

krmentar im. krme ‘svinja’ × krmetar ‘svinjac’ × komentar

Feralov krmentar (FT, 2. 6. 2006, n)

• o pitanju V. Đotle gdje ostaci ostataka Hrvata u Sarajevu mogu kupiti svinjetine ili alkohola

krmijer im. krme ‘svinja’ × premijer

Još 25 dana slučajnog premijera. – Slučajnog krmijera valjda, kaj ne? (HKV, 15. 10. 2015, k)

kroalicija im. Kroacija, Kroat × koalicija 1. prigodno za koaliciju hrvatskih stranaka

Koalicija ili Kroalicija?! that is the question.... U svakom slučaju Most Pelješac IDE DALJE!!! (Sportnet, 26. 11. 2007, k)

Srbin ministar u HR vladi, i to HDZ-ovoj, nezamislivo, za sve drugo tu je kroalicija... (Sportnet, 26. 11. 2007, k)

2. ime izmišljene pravaške koalicije

[...] ono što donosi je Kroalicija za bolju Hrvatsku, spas od neprijatelja i izdajnika domovine. (NL, 17. 4. 2014)

Urnebesno predstavljanje Đapićeve KROalicije (TP, 17. 4. 2014, n)

Suludo predstavljanje Kroalicije Branka Đapića organizirano od strane satiričnog portala News bar barem je bilo duhovito, za razliku od niza drugih izjava sasvim ozbiljnih političara za koje također nije lako procijeniti jesu li oni ozbiljni ili samo neuspješni dok se pokušavaju zajebavati. (NL, 19. 4. 2014)

• riječ je o satiri skupine Newsbar, predstavljanju izmišljene liste za Europski parlament

• usp. demokroacija

kroasendvič im. kroasan × sendvič sendvič od kroasana

Ak se osjećam bogato, onda kroasendvič u Pan-peku i cedevitu. Ili kolu. – Kroasendvič? – Sendvič u kroasanu, kako ga drukčije nazvat? (R, Zagreb, 2016)

• usp. cronut, čazerica, krafnosan, krasan, krona, kroštipak, macaronut, prtljažfna, stanikrenifna, zastofna

kroativan prid. Kroacija, Kroat × kreativan

Sorry, domoljubi, ali nemam previše sluha za akcije naše gospodarske komore. Parole »Kupuj hrvatsko« ili »Budi kroativan« u meni razbuktaju otprilike takvu nacionalnu svijest kao da sam upravo pročitao neku pradavnu ilirsku davoriju Stanka Vraza ili odslušao alarmantnu poslanicu kardinala Bozanića o padu nataliteta. Hoću reći, nikakvu. (JL, 18. 2. 2007)

Sviđalo se to hrvatskim kolegama ili ne, ova dva umorstva – »male« Hodakove i Pukanića, isključivo su hrvatski lokalni proizvod, »kroativni« veoma. (Index, 4. 11. 2008)

Hrvatska gospodarska komora 2006. godine u sklopu prvobitne akcije »Kupujmo hrvatsko« pokrenula je kampanju »Budimo kroativni – proizvodimo i kupujmo kvalitetno«. (W, s. v. kroativ, 29. 8. 2014)

Sad je na vama, štovani čitači / Meštrijom kroativnoga pisanja / Da ovladate i pjesme stvorite / Stvarnosno lude i luđački stvarne. (Lucić 2013b, 22)

Kroativnog pisanja stečaj / Zar čitanke potpisa tvorac? / Zašto sada s Kosovom gnjavi / Sve polaznike stečaja svog? (Lucić 2013b, 392)

• usp. kroativno, kroativnost

kroativno pril. Kroacija, Kroat × kreativno

Stoga, opremiti interijer isključivo hrvatskim proizvodima znači opremiti ga kvalitetnim i atraktivnim namještajem te se ujedno ponašati »kroativno«, što je izuzetno važno u ovo vrijeme recesije. (JL, 23. 5. 2009)

Cilj akcije bio je utjecati na svijest građana o važnosti proizvodnje i kupovine hrvatskih proizvoda. Osim uspjeha same akcije, hrvatski vokabular dobio je i par novih termina, kroativno, kroativ i kroativnost. (W, s. v. kroativ, 29. 8. 2014)

Sad u školi gdje se učit pisat kroativno, / Vi za vježbu opjevajte što kazuju divno / Uglednici zemlje ove, kad im živac skoči / O tom smradu novinarskom što štipa za oči (Lucić 2013b, 74)

• usp. kroativan, kroativnost

kroativnost im. Kroacija, Kroat × kreativnost

Feralova kroativnost (FT, 9. 12. 2005, n)

• o izjavi M. Vidovića da je domoljublje izvor kreativnosti

Ajde tesle, napravite mi ovo! Kroativnost hoću. (F, 4. 1. 2008, k)

Kroativnost na djelu (JL, 12. 10. 2010, n)

Cilj akcije bio je utjecati na svijest građana o važnosti proizvodnje i kupovine hrvatskih proizvoda. Osim uspjeha same akcije, hrvatski vokabular dobio je i par novih termina, kroativno, kroativ i kroativnost. (W, s. v. kroativ, 29. 8. 2014)

• usp. kroativan, kroativno

Kroezija im. kroatistički × poezija pjesnička večer zagrebačkih studenata kroatistike

Kroezija: večer studentske poezije U dvorištu (KSK, 14. 11. 2014)

Podsjećamo vas da vam je preostalo još šest dana za slanje poetskih uradaka na natječaj za Kroeziju. (KSK, 25. 11. 2014)

• usp. Kroštilj

kroktopus im. e. croctopus crocodile ‘krokodil’ × octopus ‘hobotnica’ čudovište mješanac krokodila i hobotnice

Zamisli da znanstvenici križaju dva najokrutnija grabežljivca! – Govorimo li o »Kroktopusu« u 3D? – U 22 sata. – Rezerviraj! [...] Ideš! Potvrđene ulaznice za »Kroktopus«! (Moderna 2014, S02E12)

kromosom im. Kroacija, Kroat × kromosom

Jasna je poruka međunarodne zajednice: križajte se, miješajte se, zametnite i onaj zadnji gen naš hrvatski i u praščadi i u čeljadi, metnite gen srpske omorike u slavonski hrast, metnite gen šumadijske šljive u hercegovačkog poskoka, metnite gen velikosrpskog gedže u hrvatsko čeljade, miješajte kromosome i srbosome, pa se množite, klonirajte, modificirajte, dok čovjek više ne bude znao je li to krumpir ili šišmiš, je li to ovca ili guska u magli, je li to krst ili nekrst, je li to Hrvat ili Srbin ili Jugoslaven ili što je. (Dežulović 2008, 147, kolovoz 2001)

• usp. srbosom

krompiroman im. srp. krompir ‘krumpir’ × piroman

Iz dobrodušnog dječačića izraste kompleksaš i krompiroman najgore vrste. Proždirao je krompir u enormnim količinama, priređen na razne načine, pa i sirov... (Mataković 1989, 11)

• epizoda o požarima na jadranskoj obali

krona im. kroasan × krafna e. cronut croissant ‘kroasan’ × doughnut, donut ‘uštipak, krafna’ slastica od lisnatoga tijesta, oblika uštipka, pržena u duboku ulju, izumio ju njujorški slastičar D. Ansel (2013)

Nagađate? Cronut. Fucking freaking cronut. Krafna-kroasan. Kra-san. Ili Kro-na. Cronut. Apsolutni hit. [...] Cronut je tako jednostavna ideja. Minorna. A tako podla. Tako bahata. I zapalila je New York. (Dnevnik, 2. 6. 2013, b)

• usp. cronut, čazerica, krafnosan, krasan, kroasendvič, kroštipak, macaronut, prtljažfna, stanikrenifna, zastofna

krondom im. e. Croatia ‘Hrvatska’ × kondom • v. crondom

kronisterija im. kronika × misterija × histerija × ?historija

Vježbanje života. Kronisterija (Fabrio 1985, n)

Taj stvarno čudan svijet. O kronisteriji i piscu (Popović 1985, n)

Romaneskni diskurs Vježbanje života, označen autorskom kovanicom Kronisterija, preskače uske konvencije književnih vrsta. [...] Povrh svega, ta pri-povijesna, riječka kronisterija, metaforično je sažeta krono-misterija ljudskog, odveć ljudskog opstanka, uopće. (Popović 1985, 380–381)

Kronzum im. Kroacija × Konzum

Pa nije ni postojala kopnena, ako ćemo primjenjivati isti princip. Stoga dajte nam koridor za Austriju, inače ćemo Mercator preimenovati u Kronzum. (Index, 30. 7. 2015, k)

Jedino ako nam Slovenci sad neke sankcije uvedu, to bi bilo nezgodno. – Samo neka uvedu, odmah Mercator preimenujemo u Kronzum. (Index, 7. 8. 2015, k)

• usp. Agrokroacija

krorupcija im. Kroacija × korupcija

Broj radnih mjesta ovisi o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, ako bude kao i do sada da se strani ulagači sputavaju u investiranju, onda vjerojatno ne, ali ako se smanje porezi, birokroacija i krorupcija, odgovor je – da. (F, 9. 11. 2010, k)

• usp. Birocroatia

Kroštilj im. kroatistički × roštilj godišnji roštilj zagrebačkih studenata kroatistike

Kroštilj (KSK, 22. 4. 2014)

• usp. Kroezija

kroštipak im. kroasan × uštipak e. cronut croissant ‘kroasan’ × doughnut, donut ‘uštipak, krafna’ slastica od lisnatoga tijesta, oblika uštipka, pržena u duboku ulju, izumio ju njujorški slastičar D. Ansel (2013)

Napisala si da si se udala, a mobitel smo ti locirali u Vegasu! [...] – Ajme, istražite pojam privatnost! Udala sam se za kroštipak. – Što? – Moj prijatelj Andy i ja jeli smo kroštipke. Bili su tako ukusni da poželiš u brak s njima. Objava na Facebooku je šala! (Moderna 2015, S06E16)

• usp. cronut, čazerica, krafnosan, krasan, kroasendvič, krona, macaronut, prtljažfna, stanikrenifna, zastofna

krovertit im. Kroacija × konvertit

Idealni Hrvat – kako za Tomca, tako valjda i za svakog drugog hrvatskog konvertita iliti krovertita – ostaje onaj na čijem su se rođendanu akademici i sveučilišni profesori okupili. Za razliku od Franje Tuđmana koji je, kako reče Tomac, »svoj život posvetio Hrvatskoj, Mesić i Josipović to nisu učinili« (Lucić 2011a, 11. 5. 2011)

• o obilježavanju 89. rođendana F. Tuđmana u Institutu za hrvatsku povijest

krovovski prid. krov × rovovski

Krovovska bitka za Sv. Savu (FT, 18. 1. 1999, n)

• o sporovima oko dovršetka pravoslavne crkve u Splitu, započete 1939.

Krölötubbies [kreletabis] im. mn. /Tomislav/ Krolo × krele ‘kreten’ × Teletubbies

Feralovi Krölötubbies (FT, 3. 3. 2001, n)

• o izjavi T. Krole da je u doba NDH bio dječak i da NDH nikomu nije napravila štetu • Teletubbies – animirana serija za bebe

• usp. povampirba

Krpinator im. /Drago/ Krpina × Terminator

Krpinator 3 (FT, 24. 10. 1994, n)

• fotomontaža utjecajnoga političara D. Krpine na tijelu Terminatora

• usp. Ćaćinator, Džekominator, Đurminator, Guvernator, Hermanator, Herminator, Hirschenator, Mandžinator, Mandžominator, Mandžunator, Modrinator, opterminator, paterminator, sperminator

kršćaćanski prid. kršćanski × /Ivo Sanader/ Ćaća

Dobri naš Ćaća uvik prihvaća ispriku. – Kršćaćanski je oprostiti! (Ćaća, 13. 8. 2015, k)

• usp. ćaćatolik, dobroćačinitelj, Maćaćalena

kruhoval im. kruh × krugoval ‘radiopostaja, radio u NDH’

Feralov kruhoval (FT, 23. 3. 2002, n)

• o napisu A. Guge da Kninu treba osigurati kruha da uskoro ne bi postao srpski

• usp. gadafiti, govnitva, gugavičluk, Gugoslavenčina, Gugoslavija, krunoval

krujčica im. krumpir × rajčica e. potatotom potato ‘krumpir’ × tomato ‘rajčica’ biljka križanac koja rađa rajčicom, a ima gomolj krumpira

Biljka koja rađa rajčicom, a gomolj joj je krumpir uzgojena je i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji, objavio je Guardian. Nazvana je TomTato (RajPir) i daje više od 500 slatkih cherry rajčica, a gomolj joj je bijeli krumpir, piše britanski list. [...] Sličan proizvod, nazvan Potato Tom (Krujčica), ovaj je tjedan pušten u prodaju u vrtnim centrima Novoga Zelanda (TP, 28. 9. 2013)

• usp. aprijum, apriplum, blinat, broccoflower, kimun, klimun, livi, paradajčica, peacherine, plumcot, pluot, rajpir, špitva, tangelo, tomacco, tritikal

krumpirativ im. krumpir ‘sretan pogodak, sretan uspjeh’ × komparativ

Feralov krumpirativ za usmenost u Hrvata (FT, 2. 10. 1995, n)

• o izjavi HTV-ova izvjestitelja S. Šagolja s neobičnom komparativnom sintagmom: »Nikada brže kao danas.«

krunoval im. Krunislav /Olujić/ × krugoval ‘radiopostaja, radio u NDH’

Hrvatski krunoval (FT, 2. 12. 1996, n)

• o prisluškivanju i montiranome procesu predsjedniku Vrhovnoga suda K. Olujiću

• usp. kruhoval

Krvat im. krv × Hrvat Hrvat, obično s pohvalnom ili pak podrugljivom aluzijom na čistokrvnost

Pa zar može predsjednik HDZ-a biti Srbin? Samo mi nemojte palamuditi da je ovaj čistokrvni Krvat. (24sata, 2. 5. 2012, k)

Srbin, komunist, lopov, tko će drugi. Pa nije valjda Krvat, oni to nebi nikad napravili. (NL, 4. 11. 2012, k)

Krvati (Sabljak 2013, s. v.)

Krvatska im. krv × Hrvatska

Krvatska! (1991)

• natpis na proturatnome plakatu B. Ljubičića

krvatski prid. krv × hrvatski takav da se odnosi na Krvate • v. Krvat

Lipo ćeš svojim mikroskopom na svakom mom krvnom zrncu prvo zumirat našu svetu krvacku šahovnicu, a onda na njemu lipo skenirat onaj naš sveti krvacki bar-kod, a onda usnimit i uvećat ono naše sveto »Made in Croatia« kojeg svaki pravi Krvat »Zna se« na svakom svetom krvnom zrncu mora da ima! (Dnevnik, 17. 3. 2013, b)

krven prid. krv × crven

Sva zovdivljaka zvijeržđa: naprsli Voždenjak, Rak i Mliječena metastaza, taj веселый Milky Šwayk! Krven beo blau. (Radaković 1999, 173)

• usp. metastaza, mliječeni, Šwayk, zovdivljak, zvijeržđe

krvoligaš im. krv × krvolok × prvoligaš

Feralovi krvoligaši (FT, 19. 4. 2003, n)

• o izjavi D. Grabovca, predsjednika NK Rijeka, da mu ne trebaju kukavice, nego sportski krvoloci

krvoproljeće im. krvoproliće × proljeće

Repriza krvoproljeća (FT, 26. 5. 1997, n)

• o tursko-kurdskome sukobu

Beogradsko krvoproljeće (FT, 20. 5. 2000, n)

• o policijskim akcijama u Srbiji

krvoželjak im. krvožedan × ožujak izmišljen mjesec koji aludira na ožujak

Za rođene u znaku Govna (20. krvoželjka – 20. stravnja) (Radaković 1999, 53)

Za rođene u znaku Robe (19. koljače – 20. krvoželjka) (Radaković 1999, 58)

• usp. Govan, koljača, martić, olujak, ožujski, Roba, stravanj

Krznik im. krznat × krvnik × drznik e. Fury

Krznik nađe Micka gdje po kući gricka. (Carroll 2004, 39, 144)

• o psu koji lovi štakore, u prijevodu je riječ o mački • tako je prevodilac prilagodio izvornu igru e. riječi fury ‘bijes, furija’ i furry ‘krznat’

• usp. akrobacnuti, Antipat, Antipatičar, belvirno, đipahan, froktati, galumfirati, Kornjučo, nemujan, neobičudan, Podučitelj, rovko, rućkanje, rućkati, šišmačka, šturnjača, ušutkavati