Slobodnim stilom

Slobodnim stilom

U ovom ćemo podcastu slobodnim stilom razgovarati s gostima ili ćemo sami govoriti o stilistici, njezinim najpoznatijim granama, o književnoj i lingvističkoj stilistici te o primjenljivosti stilistike kao discipline na različite tekstove i o suradnji s drugim disciplinama, poput retorike, semiotike, sociologije, fonetike ili analize diskurza.

Na kraju svake epizode naši će gosti odgovarati na sedam pitanja i tako ostaviti svoj stilski potpis. Zanimat će nas najdraže stilske figure, koji biste novi interpunkcijski znak predložili, koju pjesmu znate recitirati napamet, koju pjesmu biste voljeli naučiti recitirati, da se možete izražavati samo jednom vrstom riječi, koja bi to bila, za koju hrvatsku riječ smatrate da je neprevodiva, predložite novu riječ koja označava kakav osjećaj, a koja nije dijelom hrvatskoga rječnika.

Zrinka Posavec: Još uvijek sam uz Mariju Callas

U ovoj epizodi razgovaramo s autoricom pjesničke zbirke Maria Callas se baca u more – Zrinkom Posavec.

Maria Callas baca se u more: glas, glazba i mali nožić

Podcast Slobodnim stilom u trećoj se sezoni pretvara u književni klub. Čitateljice Ana Juradin, Gabrijela Bionda, Helena Lučić, Iva Antičević, Petra Kober i Veronika Vrgoč čitaju devet knjiga recentne književne i publicističke produkcije, a razgovarat će i s autorima naslova.

Stilistika i Josip Radić (Valentino Bošković)

Valentino Bošković fiktivni je lik čiju glazbenu priču vješto pletu Branko Dragičević i Josip Radić. Da budemo valentinotovski jezično korektni, liriksote i muziku su izventali, odsvirli i otpivoli Branko i Josip.

Književni složenac. More

Dok privodimo drugu sezonu kraju i s prvim danima lita bižimo prema moru, prije stvarnog mora, zaronit ćemo u ono literarno. Otkrivamo kako se stihovima i rečenicama stvara slika mora i koja se sve značenja u nju upisuju.

Kontrasti: radio vs. podcast

Jedan uskoro slavi 100. rođendan, a drugi tek 20. Koje su im sličnosti, a koje različitosti? Može li se prvi nazvati pretečom drugoga? Radio s jedne, a podcast s druge strane. Za kraj protekle sezone odlučile smo se osvrnuti na medij podcasta te smo provodeći anketu otkrile je li on danas slušaniji od radija.

Leksikoni, spomenari i stilistika. Od A do Ž.

Tradicija ispunjavanja leksikona i spomenara u Hrvatskoj seže barem u 19. stoljeće. Riječ je o posebnom semiotičkom sustavu koji ima svoju gramatiku i višeslojnu organizaciju, a uglavnom tematizira ljubav, prijateljstvo, školske dane ili prolaznost života. Leksikoni i spomenari tumače se iz folklorističke perspektive jer su oblik kolektivnog stvaralaštva djece i mladih. Važni su i razvojnim psiholozima, a u ovoj ćemo im epizodi pridružiti stilistiku.