Slobodnim stilom

U ovom ćemo podcastu slobodnim stilom razgovarati s gostima ili ćemo sami govoriti o stilistici, njezinim najpoznatijim granama, o književnoj i lingvističkoj stilistici te o primjenljivosti stilistike kao discipline na različite tekstove i o suradnji s drugim disciplinama, poput retorike, semiotike, sociologije, fonetike ili analize diskurza.

Na kraju svake epizode naši će gosti odgovarati na sedam pitanja i tako ostaviti svoj stilski potpis. Zanimat će nas najdraže stilske figure, koji biste novi interpunkcijski znak predložili, koju pjesmu znate recitirati napamet, koju pjesmu biste voljeli naučiti recitirati, da se možete izražavati samo jednom vrstom riječi, koja bi to bila, za koju hrvatsku riječ smatrate da je neprevodiva, predložite novu riječ koja označava kakav osjećaj, a koja nije dijelom hrvatskoga rječnika.

Stilistika susreće Kandžiju

Iz srca afroSlavonije došao nam je intergalaktički bećar – ime mu je Stjepko, a zovu ga i Kandžija.  Prošle su godine studenti na Stilistici imali zadatak ispisati rječnik žargonizama pojedinih društvenih skupina pa je nekolicina odabrala kao korpus Kandžijine pjesme. Podcast je bio izvrsna prilika da porazgovaramo o jeziku rapa, ali i pojedinačnom stilu svakoga repera, koji se ističe upotrebom lokalnoga idioma pomiješanoga s leksikom karakterističnim za taj glazbeni žanr.

Podcast: 5-7-5? Haiku!

Tradicija haiku pjesništva u Hrvatskoj uistinu je bogata. O tome svjedoči i Antologija hrvatskoga haiku pjesništva, koja je poslužila kao vrelo za današnju epizodu. Čini nam se da se toj staroj japanskoj pjesničkoj vještini ne posvećuje dovoljno pažnje, stoga smo, potaknute dolaskom proljeća i buđenjem prirode, odlučile proniknuti u dublje značenje koje se krije iza haiku stvaralaštva. Kako Vladimir Devidé navodi: »Ako smo osjetili haiku, moramo mu posvetiti život.«

Podcast: Stilistika susreće Tomislava Zajeca

S Tomislavom Zajecom, dramaturgom, dramatičarom, prozaistom i pjesnikom, razgovarali smo ponajviše o statusu drame i dramskoga teksta u suvremeno doba. Zašto su nakladničke kuće manje zainteresirane za ukoričavanje dramskih tekstova, tko je suvremeni čitatelj drame, pronalazi li ju samu na pozornici ili pronalazi zadovoljstvo u ispisanim stranicama?

Podcast: Izlozi, ali ne s odjećom

Prvi oglas objavljen je 1477. godine i u vezi je s promocijom knjiga. Vođene promocijom knjiga, u novoj epizodi Slobodnim stilom od A do Ž prolazimo kroz izloge zagrebačkih knjižara i bavimo se onime što poručuju knjige koje se ondje nalaze.

Podcast: Stilistika susreće Alena Brleka

U stihovima poljskoga književnika Tadeusza Różewicza suvremena poezija metaforička je preslika borbe za disanje. U zasad trima objavljenim pjesničkim zbirkama (Metakmorfoze, Pratišina, Sang), koje potpisuje naš današnji gost Alen Brlek, čitatelj se također susreće s disanjem, ali osvještava ga na različite načine.

Podcast: Što se sve čita u zagrebačkim tramvajima

Godina čitanja je iza nas, ali to ne znači da prestajemo čitati. Uvijek ćemo naše slušatelje poticati na čitanje, a ovaj smo put ideje tražile u zagrebačkom javnom prijevozu. Tramvajsku gužvu nismo promatrale samo kao tramvajsku gužvu, nego kao priliku da pronađemo pojedince koji vožnju obogaćuju čitanjem knjige.