Biblioteka

Hrvatski rječnik stopljenica

Ba-Be

Baadel-Meinhoff [badel majnhof] im. Badel × Baader/-Meinhoff/

Feralov Baadel-Meinhoff (FT, 13. 10. 2001, n)

• o izjavi HDZ-ova čelnika V. Šeksa da bi se vrh SDP-a morao ograditi od političkoga terorizma prema zadarskoj vijećnici R. Peroš • Badel – proizvođač alkoholnih pića, aluzija na navodne probleme V. Šeksa s alkoholizmom • Baader-Meinhoff – ekstremnoljevičarska njemačka teroristička organizacija

• usp. Promil-un, Sheksbeer, stockholmski, Šekspir, Šhreks

Baćaće im. mn. Bače ‘Bačvice, splitska plaža’ × /Ivo Sanader/ Ćaća

Ovo je sigurno na Baćaćama? (Ćaća, 21. 7. 2015, k)

• komentar na fotomontažu I. Sanadera u plićaku

bagareći prid. /Ivan/ Bagarić × magareći

Feralova bagareća klupa (FT, 4. 11. 2005, n)

• o tvrdnji I. Bagarića da Hrvatska nije počinila agresiju na BiH, nego je spriječila njezin kolaps • magareća klupa – školska klupa u kojoj se sjedilo po kazni

Bajirot [bajiro] im. /Mladen/ Bajić × /Hercule/ Poirot pogrdno za glavnoga državnog odvjetnika RH M. Bajića

Hercule Bajirot. Nema tog slučaja, kojeg nije uspio zataškati... (Index, 24. 10. 2012, Zmaj, 14. 11. 2013, m)

• fotomontaža M. Bajića kao fikcijskoga detektiva H. Poirota

• usp. Standbajić

balavada im. balav ‘nezreo, neiskusan’ × balada

Feralove »Balavade Perice Bukića« (FT, 17. 11. 2001, n)

• o izjavi P. Bukića da muškarci voze iz zadovoljstva, a žene iz potrebe, pa je logično da su žene lošiji, nespremniji vozači • Balade Petrice Kerempuha – djelo M. Krleže

balcanto [balkanto], balkanto im. Balkan × tal. belcanto ‘belkanto’

Ganganje balcanta (FT, 19. 10. 1998, n)

Ne znam kako ste vi to sve doživjeli, ali ja sam se po tko zna koji put sjetio opake, sad već davne, prijetnje jednoga znanca: »Pazi kaj ti velim, na jedno uho nam tiho fućkaju bečki valcer, a onda, kad zaćorimo, na drugo buju nam zagangali takav balcanto da buju nam zubi poispadali od užasa.« (FT, 19. 10. 1998)

• iz TV-kritike R. Baretića

Feralov balkanto (FT, 7. 7. 2006, n)

• o izjavi E. Čića da je Balkan do Hrvatske došao tek sa Srbima i islamizacijom bosanskih Hrvata

Feralov balcanto (FT, 21. 12. 2007, n)

• o napisu Z. Vukmana i nezadovoljstvu utjecajem Balkana na Hrvatsku

• usp. apologoreja, Četverorep, gumnazija, kranjčarenje, kriptokolumnizam, kukumenski, medikamental, pakaovac, preseratorijanac, shitac, slovostaj, talamuđenje, teroretičar, tribudal, vjerojauk, vukmanijak

baldasarin im. /Ivo/ Baldasar × sarin

U Splitu, drugom po veličini gradu u »katoličkoj Hrvatskoj«, na Marjanu konačno podignut Križ. Tako je ispunjeno obećanje bivšega gradonačelnika. Križ je doista monumentalan, ali ipak su tzv. hrvatski mediji – uključujući i lokalni dnevni list – taj veleban događaj popratili s nevjerojatnom ignorancijom ili pokušajem izrugivanja. Nisu svjesni koliko su se blamirali svi kojima je od jedinstvenog i povijesnog Uzdignuća sv. Križa u Godini vjere važnije svakodnevno podrigivanje Miljenka Smoje! Netko ih je zatrovao duhovnim »baldasarinom«... (Kaćunko, 19. 9. 2013)

• I. Baldasar – splitski gradonačelnik

• usp. Baldassar, Balvansar, Bandisar, falsifikracija, Gaydasar, HČSDP, klaunačelnik, manistrant

BaldaSSar [baldasar, baldaesesar] im. /Ivo/ Baldasar × nj. SS ‘Schutzstaffel, Zaštitni odred’ pogrdno za splitskoga gradonačelnika I. Baldasara, aluzija na njegove neofašističke ispade

Naposljetku je i splitski gradonačelnik, SDP-ovac Ivo Baldassar, kazao da je »to što su huligani napravili za svaku osudu« i da se nad time »gnuša svaki normalan čovjek«, a taj je isti Baldassar lani svečano otvorio spomenik jedinici nazvanoj po ustaškom koljaču Rafaelu Bobanu i veselo zapljeskao na nacistički pozdrav, e da bi ove godine poslao službenu gradsku delegaciju da tamo položi vijenac, i to na 10. travnja, dan osnutka fašističke NDH. (Ivančić 2015b, 15. 6. 2015)

• SS – elitna nacistička vojna postrojba

• usp. baldasarin, Balvansar, Bandisar, falsifikracija, Gaydasar, Hassanbegović, HČSDP, klaunačelnik, manistrant, McDonaldss, missterija, ssabor, ssavez, turisst, velesslalom, Yugosslavija

Balijada im. balija ‘musliman’ × Ilijada

Balijada i Odiseja (FT, 14. 7. 1997, n)

• o muslimanima u selu Crni Potok, kojima vlasti odbijaju priznati hrvatsko državljanstvo

balkanalije im. mn. Balkan × bakanalije 1. ukusna i obilna balkanska jela

Može ih se dekorirati puno urednije nego ova na slici, ali ja sam htjela da budu jednostavna i pomalo šlampava (kako kod mene inače stvari znaju izgledati, pripisat ćemo to »stilu«) jer su bila namijenjena kao dodatna zanimljivost na stolu na kojem su u glavnoj ulozi bili ćevapčići i ostale »balkanalije« s roštilja. (Slatko, 25. 1. 2009)

Taj dan po ljudskom običajniku pretpostavlja i višesatno varenje ubačenog u štumik pred televizorom s pogledom u ništa, dosađivanje pred kompjutorom, pa onda dođe vrijeme za večernje ba(l)kanalije, pa opet blagdanski program uz kičave filmove i nove obrade vazda istih glazbenih hitova. (SD, 24. 12. 2011)

2. nečista i nečasna posla

Koliko god osnovni argument posezao za analogijom 11. rujna, autor ne zaboravlja spomenuti i specifične hrvatske prilike, to jest činjenicu da je HTV tjedan dana nakon pokopa djece poslao svoju »specijalnu izvjestiteljicu« ali ne o Beslanu nego o posjetu zagrebačke gradonačelnice. Slične »balkanalije« pronalazimo i u tekstu Cenzor bez škara, ili Daily Mirror na Prisavlju, gdje je glavni protagonist upravo HTV i intervencija Andrije Hebranga u »središnji dnevnik«. (Zarez, 6. 4. 2007)

Teško je reći kako će završiti najnovije »balkanalije« nekoć naše Seve koja je postala Cebe (ili Ceka), kako bi rekao Robert Pauletić. (Kaćunko, 19. 5. 2008)

Žalosno je što hrvatski premijer nema na to reći ništa politički snažnije od toga da nije baš najkorektnije i da nije baš ni pristojno. No, možda ga i možemo razumjeti. Psihološki profil smo mu odavno upoznali. Njega takve banalnosti i balkanalije zapravo ne zanimaju. (Dalje, 9. 9. 2014)

balkanski prid. balkanski × banski

Poruka Sv. Pavla Hrvatima pred B(alk)anskim dvorima... (Kaćunko, 7. 12. 2011, n)

Jer o tome se NE odlučuje u B(alk)anskim dvorima, nego na Wall Streetu ili drugdje na tajnim sastancima »mafinancijaških wallova« i drugih lobby-moćnika...! (Kaćunko, 7. 12. 2011)

• o pobjedi tzv. Kukuriku-koalicije na parlamentarnim izborima

• usp. mafinancijaški

balkanto im. Balkan × belkanto • v. balcanto

Balojun im. /Ivano/ Balić × /Jakov/ Gojun skupno za rukometaše I. Balića i J. Gojuna

Rado bi vidio i »Valackovića«, vjerojatno i »Balojuna«. Sudeći prema utakmici protiv Danske, jedino pomoći ne bi bilo od »Šelilovića«. (Sportnet, 21. 1. 2011)

• sportski komentator T. Pacak u članku »slaže« savršene rukometaše

• usp. Buljar, Šelilović, Valacković

balseksga im. balega × seks e. sex-crement sex ‘sex’ × excrement ‘izmet’

Kad si s tom djevojkom, spominje li stalno riječ seks u razgovoru? – Bila sam na rasekskršću i imala sam samo koju seksundu, svi su mi trubili i nastalo je seksranje. Ali nisam se mogla okrenuti jer je trkač pao u konjsku balseksgu. (Kako 2015, S05E17)

• usp. rasekskršće, seksranje, seksunda

Balvansar im. balvan ‘neotesanac, primitivac’ × /Ivo/ Baldasar pogrdno za splitskoga gradonačelnika I. Baldasara

Cvrk na fejsu žestoko udario po »suludom« Brbiću, (ne)sportskom direktoru Vučeviću i gradonačelniku »Balvansaru« (Index, 15. 6. 2015, n)

Cvrk je bio u ratu, borio se za zemlju, isto kao i Tata... Gdje je bio Brbić? Gdje je bio Onaj koji opći sa zidom Ževrnja? Gdje je bio Balvansar? (Index, 15. 6. 2015, k)

Tema: HNS-ov povjerenik za sigurnost napao »Onog Koji Spolno Opći Sa Zidom«, »Balvansara«, suludog Brbića... (VL, 15. 6. 2015, n)

• usp. baldasarin, Baldassar, Bandisar, falsifikracija, Gaydasar, HČSDP, klaunačelnik, manistrant

banalfabet im. banalni × analfabet

Feralov banalfabet (FT, 26. 5. 2006, n)

• o napisu M. Ivkošića u Večernjem listu da se smatra nepismenim vjernikom jer »u nepismenoj vjeri ima nenadoknadive neposrednosti i stamenosti koju ne može poljuljati nikakvo obrazovanje«

• usp. bordelaština, dijagroza, eurastenija, hapsolutizam, monotonuće, Orban, pedalaština, pravopih, sramokres, srbosek, šekretar

banalitičar im. banalan × analitičar pogrdno za analitičara

Mali test da vidim tko kako diše, odnosno tko je banalitičar, a tko je pravi filosof. (F, 22. 5. 2006, k)

Taj »svećenik s Kaptola« – naglašava enceelovac misleći da je jako uvjerljiv ako barata floskulama onih koji su »htjeli ostati anonimni« – nije se libio kao ni onaj drugi »predstavnik klera«, eksplicitno optužiti svećenike koji iskaču iz crkvenog »mainstreama«, ističe NCL-ov (b)analitičar. (Kaćunko, 9. 1. 2009)

• o napisu protiv don A. Kaćunka i Z. Sudca u Nacionalu

Međutim... međutim, na takve riječi mršte se i žeste diplomatski raspoloženi političari i (b)analitičari. Jer oni ne smiju biti tako otvoreni. (Kaćunko, 22. 6. 2010)

Stručni banalitičari i njihove banalize ne bi se, međutim, složili. (Dežulović 2012b, 2. 4. 2012)

• usp. banaliza

Ipak, i »u ovom strašnom času« ja sam realistični optimist. U našem narodu ima još uvijek zdravoga zrnja životne pšenice za kruh naše budućnosti. Mladi su već danas drukčiji od svojih roditelja – sve liberalne »(b)analitičare« zabrinjava njihova »konzervativnost«... (Kaćunko, 5. 3. 2016)

• o drastičnome padu nataliteta u Hrvatâ

• usp. anallitičar

banalitički pril. banalno × analitički

U danima dok su se medijski spin-meštri globalnoga sela pripremali kako nEUpućenim masama ponovno (b)analitički priopćiti »uzroke«, »razloge«, »povode« i »posljedice« famoznog »terorističkog udara« JEDANAESTOGA RUJNA i rušenja nebodera Blizanaca [...] (Kaćunko, 7. 9. 2010)

• o devetoj obljetnici napada na WTC i Danu hrvatskih mučenika 11. rujna

• usp. neupućen

banaliza im. banalan × analiza pogrdno za analizu

Stručna banaliza hrvatske stvarnosti (Dežulović 2012b, 2. 4. 2012, n)

Stručni banalitičari i njihove banalize ne bi se, međutim, složili. (Dežulović 2012b, 2. 4. 2012)

• usp. banalitičar

Kao i uvijek, poseban primjer i doprinos toj temi dali su dnevni listovi JL i NL (poglavito u subotnjem izdanju [...] velikom (b)analizom pod naslovom »Dobro došli u srednji vijek« [...] (Kaćunko, 12. 4. 2016)

banalizirati im. banalizirati × analizirati

Ideološka komisija CK »HND« (b)analizira uskrsne propovijedi naših biskupa & pripremila »Crno-bijelu knjigu« autora Saše O’Frljića-Šuvara & Che Zokyuevare Lekovića (Kaćunko, 2. 4. 2016, n)

• CK – centralni komitet, aluzija na boljševizam • HND – Hrvatsko novinarsko društvo • O. Frljić – kazališni redatelj, ljevičarski aktivist • S. Leković – predsjednik HND-a

• usp. cronic, O’Frljić, Zokyuevara

banalnik im. banalni × analni + -ik-

Da postoji priznanje za osluškivanje erekcije, njemu bi svaka vulva bila lenta. Bbbbb-analnik! (Rajki 2006b, 115)

• usp. ejakuler, glupijandura, humanitkov, infafatilnik, kitaromantik, klitorisač, kurvaritelj, reneseansnik, svodnikotinaš, vragolišav

Bananaccino [bananačino] im. banana × tal. capuccino ‘kapučino’ brend napitka od banane i čokolade

Mali i veliki ljubitelji slastica, koji već dulje vrijeme uživaju u pjenušavom napitku okusa banane i čokolade, popularnom Bananaccinu, dobivaju još jedan razlog za veselje – novi Franck Café Jagodaccino. (TP, 16. 6. 2015)

Linija je obogaćena i vrlo uspješnim Capuccinom Kokos i bijela čokolada te napitcima bez kave za najmlađe – Bananaccino i Jagodaccino. (VL, 24. 9. 2015)

• usp. crompir, drekačino, frapučino, guzaccino, jaffastično, Jagodaccino, kajpučino, mokačino, sisaccino

bananakonda im. banana × anakonda ‘kurac’

Prvo glavić, a onda, naglo, mikis stherodokakis ga je. Sva sam se zgrčkila, a njegova bananakonda nabijala se vo mnje izvodeći podskok, uskok i kobratno. (Radaković 1999, 50)

• usp. kobratno, stheratidokakis, zgrčkiti se

bananovina im. banana/-republika/ ‘siromašna država kojom vlada dikatator ili malobrojna klika’ × banovina

Bananovina (FT, 9. 10. 1995, n)

• naslov čitateljeve odredbe Hrvatske u vrijeme vladavine F. Tuđmana

Bananovina Hrvatska (Krstulović, 12. 8. 2016, n)

• komentar ustaških poklika pjevača M. Perkovića Thompsona

• usp. bobanovina, kleinovina, orbanovina, talibanovina

Bandek im. /Milan/ Bandić × Bundek podrugljivo za zagrebačko jezero Bundek, uređeno u vrijeme gradonačelnikovanja M. Bandića

Ma nek’ raspravljaju da »Bandić si gradi spomenik«, Bandek, da »uništena je priroda«, kad se u gotovo 30 zagrebačkih godina od visokog drača i ružnih priča nisam usudila ni prošetati Bundekom kako mi netko ne bi prodao ciglu. (VL, 31. 5. 2006)

Ma nemojte ljudi dolazit na Bandek, ima komaraca pun k... (Index, 16. 6. 2006, k)

Ideš na Bandek u nedjelju? (Ž, Zagreb, 16. 7. 2011)

• usp. Bandekfest, Bandisar, Banditić, Bandopoly, Banduševac, bliznismen, kradonačelnik, krdonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

Bandekfest im. /Milan/ Bandić × Bundekfest podrugljivo za festival na zagrebačkome jezeru Bundek u vrijeme gradonačelnikovanja M. Bandića

Ja na Bajagi bio na Bandekfestu 2010. pod šatorom. (F, 4. 3. 2011, k)

Hoćete reći Bandekfest? (VL, 21. 9. 2012, k)

Bandekfest ove godine mrak, svaka čast organizatorima... (Index, 10. 9. 2013, k)

• usp. Bandek, Bandisar, Banditić, Bandopoly, Banduševac, bliznismen, kradonačelnik, krdonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

bandidat im. bandit × kandidat

Predsjednički bandidati (FT, 7. 9. 2002, n)

• o srbijanskim predsjedničkim kandidatima

Bandisar im. /Milan/ Bandić × /Ivo/ Baldasar skupno za zagrebačkoga gradonačelnika M. Bandića i splitskoga gradonačelnika I. Baldasara, zbog slična načina gradonačelnikovanja

On je pravi Bandisar. (Index, 30. 5. 2016, k)

Njih je uspio kupiti! Jedino njih. Bandisar zakazao. (Index, 14. 9. 2016, k)

Bandisar gradi fontane, a Autobusni kolodvor je zadnja rupa na svirali. Odavno ga je trebalo obnoviti. (Index, 30. 10. 2016, k)

• usp. Bandek, Bandekfest, Banditić, Bandopoly, Banduševac, bliznismen, kradonačelnik, krdonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

• usp. baldasarin, Baldassar, Balvansar, falsifikracija, Gaydasar, HČSDP, klaunačelnik, manistrant

Banditić im. bandit × /Milan/ Bandić pogrdno za zagrebačkoga gradonačelnika M. Bandića

Milanović pod hitno terba očistiti svoje dvorište i riješiti se Banditića [...] (Pollitika, 27. 8. 2007, k)

Otvaram ovu temu s namjerom da se u njoj iznose saznanja o uništavanju prostora bilo koje vrste, sa strane gradskog bezglavarstva i njihovog vođe Bandića. [...] Parkiralište tu stoji već više od 35 godina, i sada su se u gradu, na čelu s Banditićem, skupili lumeni, koji su odlučili, da nam je »nephodno potrebna« još jedna crpka i to ispred prozora i na uštrb postojećeg parkirališta. (F, 31. 1. 2008, k)

Ako je nešto dobro na ovim izborima, onda je to da Banditić ne ulazi u Sabor. (24sata, 4. 12. 2011, k)

Prometni kolaps je svaki dan u Zagrebu. Zahvalite se Banditiću koji sa 7 milijardi kn godišnje po tom pitanju nije napravio ništa. Bitno da su fontane nove, za ribice valjda... (Index, 13. 9. 2013, k)

Prvo Banditić mora fontane napraviti, tek onda možda napravi još jednu dvoranu... ipak su fontanice bitnije... (VL, 30. 3. 2016, k)

• usp. Bandek, Bandekfest, Bandisar, Bandopoly, Banduševac, bliznismen, kradonačelnik, krdonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

Bandopoly [bandopoli] im. /Milan/ Bandić × e. monopoly

Bandopoly FT, 27. 1. 2006, n

• o gomilanju moći M. Bandića u Zagrebu • monopoly – društvena igra na ploči u kojoj je cilj kupnjom, iznajmljivanjem i preprodajom posjeda zaraditi što više novca

• usp. Bandek, Bandekfest, Bandisar, Banditić, Banduševac, bliznismen, kradonačelnik, krdonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

Banduševac im. /Milan/ Bandić × Manduševac podrugljivo za fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice izgrađene za vrijeme gradonačelnikovanja M. Bandića

Jesi vidjela Banduševac? (R, Zagreb, 2014)

• Manduševac – zdenac na zagrebačkome Trgu bana Jelačića

• usp. Bandek, Bandekfest, Bandisar, Banditić, Bandopoly, bliznismen, kradonačelnik, krdonačelnik, metrapula, milanij, Talibandić, zgradonačelnik

banjitar [benģitar] im. e. banjitar banjo ‘bendžo’ × guitar ‘gitara’ glazbalo, spoj bendža i gitare

Osim gitare, u ovoj pjesmi Melissa je zasvirala i banjitar – instrument koji je kombinacija banja i gitare. (Novosti.hr, 11. 9. 2012)

• usp. banjolele, banjolina, gitalele, glasovir, keytar, klavijatara

banjolele [benģolele] im. e. banjolele banjo ‘bendžo’ × ukulele ‘ukulele’ glazbalo, spoj bendža i ukulelea

Poznate banjolele na prodaju (Muzika, 3. 6. 2008, n)

Riječ je o instrumentima znanim kao banjolele (banjo + ukulele) koje je Formby svirao tridesetih godina prošlog stoljeća, a jedan od njih završio je u vlasništvu Georgea Harrisona. (Muzika, 3. 6. 2008)

Pa ako ćemo tako, banjolele je još zanimljiviji. (F, 27. 4. 2012, k)

• usp. banjitar, banjolina, gitalele, glasovir, keytar, klavijatara

banjolina [benģolina] im. e. banjoline banjo ‘bendžo’ × mandoline ‘mandolina’ glazbalo, spoj bendža i mandoline

Početkom 20. stoljeća u gradu na Dravi niknula je i prva inovatorska radionica tambura: graditelj tambura Josip Rohrbacher gradi novu tamburu, tzv. banjolinu: oblik je tambure banjo, a vrat od mandoline. (GS, 18. 5. 2012)

U Osijeku je oko 1930. izgrađena prva nova vrsta tambure − banjolina J. Rohrbachera. (Strategija OS, 30. 9. 2014)

• usp. banjitar, banjolele, gitalele, glasovir, keytar, klavijatara

Banjovi [benģovi] im. e. Banjovi banjo ‘bendžo’ × /Jon/ Bon Jovi

Ne mogu više čuti tu stvar. – Rekla si da sam Banjovi. – Morala sam, da prestaneš. (Moderna 2015, S06E18)

• J. Bon Jovi – američki roker, gitarist, frontmen istoimene grupe

bankanalije im. mn. banka × bakanalije nezakoniti ili nemoralni bankarski poslovi

Vukovarske bankanalije (FT, 5. 1. 1998, n)

• o nezakonitu poslovanju Vukovarske banke u Zagrebu

Šimarine bankanalije (FT, 25. 4. 2008, n)

• o ulozi A. Šimare, nekadašnjega povjerenika Vlade RH za Slatinu, u Slatinskoj banci

bankster im. e. bankster banker ‘bankar’ × gangster ‘gangster’ pogrdno za bankara s aluzijom na bankarsku socijalnu neosjetljivost

Banksteri, banksteri, banksteri, banksteri / Ne da mi se ustat, kakav šugav dan / sjela mi je prva rata kredita za stan [...] (Woo 2011)

Time i same države postaju privatne korporacije, u rukama bankstera i bogatih korporacija, a u njima obično stanovništvo može samo robovati. (Dnevno, 29. 5. 2013)

Eto, ja jutros hoću kupiti po tom tečaju, ali bankster ne da. (VL, 20. 1. 2015, k)

Idem odmah predat keš susjedu za otplatu trokatnice pa ćemo zajedno proslavit kak smo zajebali bankstere HNB-a. (Index, 22. 1. 2015, k)

banksterski prid. e. bankster banker ‘bankar’ × gangster ‘gangster’ koji se odnosi na bankstere • v. bankster

Internacionalni banksterski sustav je pred kolapsom. (VL, 23. 7. 2012, k)

Prosvjed protiv »paklene trojke«: Recimo ne bankstersko-političkoj eliti! (Dnevno, 29. 5. 2013, n)

Dalibor Špadina u briljantnom je prilogu razbio sve magle banksterskih propagandista u hrvatskom medijskom prostoru, koji se silno trude posijati paniku. (Rašeta, 17. 7. 2016)

bankšiš im. banka × bakšiš ‘napojnica; mala svota novca’

Bankšiš (FT, 13. 2. 2004, n)

• pred Hrvatski sabor dolazi prijedlog o raskidanju štetnog ugovora o prodaji Dubrovačke banke, svojedobno prodane za malu svotu

baratoniranje im. bara × maraton + -ira-ń-e

Nakon baratoniranja na bari idem u Paiz, gdje se održava međunarodno plivačko prvenstvo u plivačkom maratonu. (Bednjanec 1980, 79)

• epizoda o plivačkome maratonu

• usp. paratonac, pošizditi

Barackillary [barakilari] im. Barack /Obama/ × Hillary /Clinton/

Uostalom, zar tu igru, koju već dugo raskrinkavam, pred licem cijeloga svijeta svakodnevno ne p(r)okazuje američka politička sapunica »Trump-Clinton« – plitki show za masovno zaglupljivanje lošom glumom prividnog prepucavanja? Poglavito nakon »koalicije« uskoro Bivšega (Baracka) i moguće Buduće (Hillary), koji se može nazvati – Barackillary. (Kaćunko, 8. 8. 2016)

• usp. Barackillary, Billary, demopublikanac, Obamney, republikrat, republimokrat, Robamba, Trillary

barbarština im. barbarin × baština

Spomenička barbarština (FT, 23. 6. 2001, n)

• intervju s redateljem B. Žižićem o njegovu dokumentarnome filmu o rušenju spomenika NOB-a

bardbarstvo im. bard × barbarstvo

Jer u tom njegovom službenom hrvatskom – kao što se može pročitati s ploča u Slatinskom Drenovcu – novembar znači isto što i travanj, a nema travnja do deseti travnja, nema bolesnice do Parunice i nema barda do Aralice. E pa, dobro došli u bardbarstvo! (Lucić 2013a, 26. 12. 2013)

• o izjavi HDZ-ova načelnika općine Čačinci da naziv ulice 10. travnja ne mora simbolizirati osnutak NDH, nego i rođenje Vesne Parun • I. Aralica – pisac, izrazit podupiratelj HDZ-a

• usp. araličnost, Araslica, Čmaralica, Feralica, Fukaralica

Barelaire [bareler] im. /Goran/ Bare × /Charles/ Baudelaire

Charles Barelaire (Di su, 25. 20. 2015, k)

• komentar na fotografiju G. Barea, rokera i navodnog uživatelja droge, s natpisom Cvitovi zla • cvit – marihuana • Ch. Baudelaire – francuski pjesnik i kritičar poznat po zbirci Cvjetovi zla (1857)

• usp. disuću, dopao, dopijanist, dopin, dopust, mrmohod, narkuna, Uvenera

barokoko im. e. barococo baroque ‘barok’ × rococo ‘rokoko’ stil u glazbenoj i likovnoj umjetnosti, spoj baroka i rokokoa

Jeff Koons [...] Kad je shvatio da to neće biti dovoljno za siguran ulazak u klub svevremenskih besmrtnih majstora, ponudio je likovnim kritičarima pojam »Barokoko«, kao objašnjenje za ono što on zadnjih godina radi [...] (Dnevnik, 2. 6. 2006, b)

Bartozalo im. Bartholomew × Zalo e. Barth-Vader Bartholomew × Darth Vader

Bartholomew Zalo nazvao je izum po kćeri Di. Odatle nam di-zalo. – Zbilja? Nema veze s time da diže ljude? – Ne, ubrzo ga je nazvao po sebi. Barto-zalo. (Pravila 2014, S05E01)

• lik u TV-seriji djevojci »objašnjava« nastanak riječi za dizalo, u prijevodu se izgubila igra sličnozvučnih e. riječi ele-vator ‘dizalo’ (Vaderova »kći« u izvorniku je Elle), Barth-Vader (izmišljeno) i Darth Vader (glavni negativac u filmskome serijalu Ratovi zvijezda)

basshar-pei [bašarpej] im. e. basshar-pei basset /hound/ ‘baset’ × e. shar-pei ‘šar-pei’ pas mješanac baseta i šar-peija

Chinese Shar Pei + Basset Hound = Basshar Pei (Vauvau, 12. 6. 2007)

basschshund [baskshund] im. e. basschshund basset ‘baset’ × dachshund ‘jazavčar’ pas mješanac baseta i jazavčara

Basset + Dachshund = Basschshund (Vauvau, 12. 6. 2007)

basston [baston] im. e. basston basset ‘baset’× e. boston /terrier/ ‘bostonski /terijer/’ pas mješanac baseta i bostonskoga terijera

Basset + Boston Terrier = Basston (Vauvau, 12. 6. 2007)

bassugg [basag] im. e. bassugg basset ‘baset’ × pug ‘mops’ pas mješanac baseta i mopsa

Basset + Pug = Bassugg (Vauvau, 12. 6. 2007)

bašćaćanski prid. bašćanski × /Ivo Sanader/ Ćaća

Bašćaćanska ploča: prvo spominjanje Ćaće u Hrvata (Ćaća, 22. 3. 2015, m)

• fotomontaža glave I. Sanadera na Bašćanskoj ploči

batastičan prid. batat × fantastičan e. yumazing yam ‘batat, slatki krumpir’ × yum-yum ‘njam-njam’ × amazing ‘divan, izvanredan’

Napravio sam batate s javorovim sirupom. Moja prijateljica kaže da su batastični. – Izgledaju super. (Kontrola 2015, S02E81)

• usp. batastrofa

batastrofa im. batat × katastrofa e. yam-strophe yam ‘batat, slatki krumpir’ × catastrophe ‘katastrofa’

Ne brini se, donio sam nešto drukčije. Slatki krumpir. – Slatki krumpir i batate ista su stvar. Ovaj Dan zahvalnosti je batastrofa. (Kontrola 2015, S02E81)

• usp. batastičan

Batigol im. /Gabriel/ Batistuta × gol pohvalno za nogometaša G. Batistutu, aluzija na njegove golgeterske sposobnosti

Drugo je pak pitanje – što se događa sa Batistutom, koji je najavljivao da će »eksplodirati« ove sezone, jer je napokon sanirao ozljedu, pa je potpuno spreman. Ali, dosad je »Batigol« ostao na suhome, izgleda kao da je izgubio lucidnost, osjećaj za realizaciju. (SD, 18. 9. 2001)

Najveće trenutke u igračkoj karijeri »Batigol« je postigao u Fiorentini [...] (24sata, 4. 7. 2008)

Čekali su to 16 godina: Kalinić i Badelj kao Batigol i Rui Costa (24sata, 28. 9. 2015, n)

• usp. Batigolf, Batipolo

Batigolf im. /Gabriel/ Batistuta × golf pohvalno za nogometaša G. Batistutu, koji se nakon odlaska u mirovinu počeo baviti golfom i polom

Batigol postao Batigolf i Batipolo (VL, 16. 3. 2010, n)

• usp. Batigol, Batipolo

Batipolo im. /Gabriel/ Batistuta × polo pohvalno za nogometaša G. Batistutu, koji se nakon odlaska u mirovinu počeo baviti golfom i polom

Batigol postao Batigolf i Batipolo (VL, 16. 3. 2010, n)

• usp. Batigol, Batigolf

baukštela im. ?bauk × bauštela ‘gradilište’

Feralova baukštela (FT, 21. 4. 2001, n)

• o izjavama umirovljenoga generala A. Rose o njegovim uspjesima u graditeljstvu

baxteritorijalni [baksteritorijalni] prid. Baxter × teritorijalni

Feralova baxteritorijalna obmana (FT, 27. 10. 2001, n)

• o izjavama bivše ministrice zdravstva A. Stavljenić-Rukavina o lošem utjecaju medija na pacijente • Baxter – farmaceutska tvrtka, izazvala aferu zbog koje je A. Stavljenić-Rukavina dala ostavku • teritorijalna obrana – neprofesionalna vojska

• usp. farmaceut, medijokritet, političarobnjak

baumaximalan [baumaksimalan] prid. Baumax × maksimalan

Baumaximalno iznenađenje – otvara se Baumax u Splitu! (2008, r)

• Baumax – prodajni centar za građevinarstvo

baumaximalno [baumaksimalno] pril. Baumax × maksimalno

Baumaximalno niska cijena svaki dan! (2008, r)

• Baumax – prodajni centar za građevinarstvo

Bayerdera [bajerdera] im. Bayer × Bajadera

Feralova Bayerdera (FT, 11. 3. 2000, n)

• o izjavi J. Marjanovića: »Čokolada djeluje poput aspirina, samo što aspirin djeluje jače.« • Bayer – farmaceutski div, proizvođač aspirina • Bajadera – poznata Kraševa čokoladica

Bazga im. /Momčilo Bajagić/ Bajaga × /Jelena/ Rozga skupno za glazbenike M. Bajagića Bajagu i J. Rozga

Bajaga + Rozga = Bazga (Bug, 23. 11. 2011, k)

»Bazga« oduševila većinom mlađu publiku (ZL, 6. 12. 2012, n)

Neobična kombinacija tako je ubrzo dobila i nadimak Bazga, a srećom po one koje su došli samo zbog jednog od njih svatko je imao svoj set. (ZL, 6. 12. 2012)

• usp. Belmirza, Dikolores

BBBojkot im. e. BBB ‘Bad blue boys’ × bojkot

BBBojkot derbija zbog »neviđene represije i namještanja optužnica«: Tko je kupio ulaznicu, neka proslijedi Torcidi! (Index, 4. 12. 2013, k)

• o bojkotu derbija Dinamovih navijača zbog hapšenja i namještanja optužnica privedenim navijačima • BBB – navijačka skupina nogometnoga kluba Dinamo

Bebolucija im. beba × revolucija naziv za prosvjede u BiH izbile 2013. zbog administrativnih problema oko dječjih matičnih brojeva

Bebolucija u Sarajevu (Dnevnik, 11. 6. 2013, n)

Takozvana »Bebolucija« započela je 5. lipnja, kada je objavljena informacija da malena Belmina Ibrišević ne može ići na liječenje izvan zemlje jer nema JMBG, a otada je započela pristizati podrška iz cijelog svijeta. (Index, 18. 6. 2013)

Samo osam mjeseci nakon tzv. bebolucije, tj. prosvjeda koji su prvi put nadišli nametnute etničke podjele, 5. veljače 2014., radnici iz nekoliko privatiziranih i upropaštenih tvornica ujedinili su se na ulicama Tuzle, tražeći neisplaćene plaće i mirovine. (Forum, 29. 8. 2015)

bechtelac [behtelac] im. Bechtel × telac

Hrvatski bechtelci (FT, 23. 7. 2004, n)

• tekst uz fotomontažu političarâ I. Sanadera, M. Žužula i B. Kalmete kao kravâ • Bechtel – cestogradna tvrtka s kojom je RH sklopila nepogodan ugovor

Beck’sperience [beksperijens] im. Beck’s × e. experience ‘iskustvo’ ime glazbenoga festivala proizvođača piva Beck’s

Fatboy Slim, pionir elektronske plesne glazbe i jedan od najslavnijih svjetskih DJ-a nastupit će u Umagu u sklopu programa Beck’sperience. (Index, 20. 4. 2010)

U opuštenoj atmosferi kluba Aquarius na zagrebačkom Jarunu najavljen je veliki povratak legendarnog glazbenog projekta na hrvatsku scenu – Beck’speriencea. (24sata, 9. 7. 2014)

• usp. družiona, grupivnjak, Beck’speriment

Beck’speriment [beksperiment] im. Beck’s × eksperiment naslov reklamne kampanje proizvođača piva Beck’s

Puno nam znači to što su kolege iz Molson Coors Europe prepoznali Beck’speriment kao dobar primjer oglašavanja i marketinške ideje. (TP, 9. 6. 2015)

Zbilja smo ponosni na Beck’speriment koji u zadnje vrijeme niže priznanje za priznanjem. (JL, 5. 10. 2015)

• usp. družiona, grupivnjak, Beck’sperience

bedakcija im. bedak ‘blesan, glupan’ × redakcija

[...] dok ja mogu tek žaliti što ga je Ancel unajmio u svoju bedakciju – pardon – u svoju redakciju, umjesto da s njime i na njemu hobla u svojoj demokratskoj tišleriji. (Matoš XIV, 148, 5. 9. 1911)

Poznata je stvar da pokretaška i srpska štampa sistematski prećutkuje ili obara sva literarna nesrpska i neslavosrpska, dakle pravaška djela. [...] Te bedakcije odista smatraju nas bedacima! (Matoš XIV, 152, 11. i 13. 9. 1911)

• usp. Arsenikides, Aršelides, Blunaček, Dreksler, Huljević, Judapešta, Kretenides, Krieštimir, Kriješto, Kripelides, madžarolac, majmunides, oseloboditi, pesimisterija, Pfujević, pokreten, pokretenčić, pokretenski, politrika, simvolistički, simvolovski, Spermačević, Srbat, supilopovština, Ušević

beefalo [bifalo] im. e. beefalo beef ‘govedo’ × buffalo ‘bizon’ životinja križanac bizona i domaćeg goveda

Krava + američki buffalo = beefalo (Net, 9. 12. 2015)

Beefalo – pasmina goveda dobivena križanjem američkih bizona i domaćih (europskih) goveda kako bi dobili životinje prilagođene preriji. (Bizoni i domaća goveda imaju različit broj kromosoma i različite su vrste). (F, 27. 12. 2012, k)

• usp. Grubzon, Grubzončica, katalo

beefaroni [bifaroni] im. mn. e. beefaroni beef ‘govedina’ × macaroni ‘makaroni’

Što jedeš? – Tjesteninu s mljevenom govedinom i umakom. – Beefaroni. Ti ćeš mi najviše nedostajati. (Teorija 2014, S03E04)

• usp. drakuloni, frodočinka, vještinovka, žemzila

Beertija [birtija] im. e. beer ‘pivo’ × birtija ime pivnice u Zagrebu, u Ulici Pavla Hatza

beerzo [birzo] pril. e. beer ‘pivo’ × brzo

Beerzo mi je naglio tuborg, a kad smo is-pi-pi-li, popeo me na svoj toborgan i polucky spuštiho dodole. (Radaković 1999, 59)

• usp. ispipiti, nagliti, polucky, spuštihati, toborgan

bejzbolan prid. bejzbolski × bezbolan bolan, s podrugljivom aluzijom nasilne uporabe bejzbolske palice

bejzbolna palica (R, Zagreb, 2000-ite)

Budišina bejzbolna rješenja (FT, 12. 5. 2001, n)

• o D. Budiši kao nestabilnu koalicijskome partneru I. Račanu

Bejzbolni nogomet (SD, 4. 10. 2007, n)

• o napadu palicama na trenera Hajduka L. Bonačića

Dok se Mesić i Sanader dogovore s Hrvatskom je li ona u krizi ili nije, bejzbolnije je odletit s Hrvatskom na prvenstvo Europe u balunu i prestat razbijat po glavunu ko će koga u portunu. Sva naša rješenja svode se samo na ona koja su bejzbolna i ona koja nisu bejzbolna. (FT, 21. 11. 2007)

Ja ću tu biciklističku gamad na pločniku početi rušiti. Majke mi mile. Jednog ću dana popizditi, izaći na pločnik s bejzbolnom palicom usred špice i početi razbijati glave i biciklistima i motoristima. (F, 24. 5. 2010, k)

belaj-čauš im. belaj ‘nesreća, neprilika, jad’ × alaj-čauš ‘zapovjednik alkara kopljanika’

Belaj čauš (FT, 9. 8. 1999, n)

Pravda za belaj-čauša (FT, 15. 4. 2000, n)

Belaj čauš (FT, 10. 2. 2001, n)

• o slučaju M. Norca i ratnome zločinu u Gospiću • M. Norac bio je alkarski vojvoda, zapovjednik alkarske čete u Sinjskoj alci, osuđen je za ratni zločin u Gospiću

• usp. alaj-Čaušesku, alajćaćauš, budalaj-čauš, norčan, norčanik, prvonorac, slavoubitnik

Belajn im. /Neno/ Belan × lajna ‘linija kokaina’

Neno Belajn (Di, 2. 5. 2015, k)

• aluzija na navodno drogiranje pop-pjevača N. Belana

• usp. Nabelan, Normabelan

Belfast food [belfast fud] im. Belfast × e. fast food ‘brza hrana’ ime riječke rock-skupine koja rabi elemente irske glazbe i ikonografije (1996–)

belfie [belfi] im. e. belfie butt ‘guza’ × selfie ‘selfi, samoslik, sebnjak’ fotografija vlastite stražnjice

Znate li što je belfie? (VL, 22. 4. 2014, n)

Lijepa brineta poznata po bujnim oblinama objavila je tzv. belfie, fotku svoje guze. (VL, 22. 4. 2014)

Belfie je nova internet boleština, virus koji će se proširiti po društvenim mrežama i onda će se na kraju roditelji zgražati i tvrditi da je netko zaveo njihova nevinašca. (VL, 22. 4. 2014, k)

• usp. brelfie, drugi, sellofie, velfie

Belmirza im. Belma /Hodžić/ × Mirza /Džomba/ skupno za par B. Hodžić i M. Džomba

Belmirza (R, RC, 16. 5. 2010)

• usp. Bazga, Dikolores

belval im. beluga × narval životinja križanac beluge i narvala

Narval i beluga – narluga? Belval? (Šibenski, 9. 12. 2015)

• usp. dukit, kitpin, narluga, wolphin

belvirno pril. lat. bellum ‘rat’, lat. bellus ‘lijep’, hrv. bel ‘bijel’ × lat. vir ‘muž; junak’, hrv. Virje + -n-o e. frabjous fair ‘ljubak, ugodan, vedar’, ?famous ‘slavan’ × joyous ‘veseo, radostan’, ?rapturous ‘buran, ushićen’

I belvirno odasvud čaj: »Huja, haj! Haj huj!« [...] (Carroll 1985b, 158)

U lijepoj i zvučnoj riječi belvirno imamo tu istu dvorsku, precizirajmo, srednjovjekovno-latinističku tradiciju. Ona će se pažljivijem čitatelju odmah razotkriti kao compositum koji se sastoji od riječi bellum i vir – koje dakle označuju nešto ratničko i junačko – ili možda (ako štijuće dame tako preferiraju) od riječi bellus i vir – dakle lijepo i muško. [...] mi smo u to ratoborno i muževno belvirno potajice ugradili i naše pitomo bele Virje [...] (Šoljan 1991, 214)

• u izvorniku stoji e. O frabjous day! Callooh! Callay!

• usp. akrobacnuti, Antipat, Antipatičar, đipahan, froktati, galumfirati, Kornjučo, Krznik, nemujan, neobičudan, Podučitelj, rovko, rućkanje, rućkati, šišmačka, šturnjača, ušutkavati

beljački prid. /Krešimir/ Beljak × beljiti se × seljački

Blažena Marijana i Hrvatska beljačka stranka (Lucić 2016a, 3. 10. 2016, n)

Pristojna i smjerna, kakva već jest, i izrugivanju nesklona Marijana Petir nije podlegla iskušenju da i Krešu Beljaka i njegove poslušnike pošalje tamo gdje im je mjesto. A mjesto im je u Hrvatskoj beljačkoj stranci, kako već neki nazivaju HSS pod Beljakovim vodstvom! (Lucić 2016a, 3. 10. 2016)

• o previranjima u Hrvatskoj seljačkoj stranci između čelnika M. Petir i K. Beljaka

benetfit im. B.net × benefit

Zašto sve više korisnika prelazi u B.net? Zbog benetfita! (2011, r)

• reklama za internetski i TV-poslužitelj B.net

• usp. olićan, sprinternet

Benettonschaft [benetonšaft] im. Benetton × nj. Mannschaft ‘momčad, njemačka reprezentacija’

Ta ekipa, koja je izgledala kao reklama za Benetton, nije međutim bila incident: dvanaest godina kasnije Benetton je dobio novu reklamu. Slučajno ili ne, Benettonschaft je nastao iste te 1998. godine, kada je svijet slavio multi-kulti Francusku, a njemačka vlada ukinula stari, rigidni zakon koji je državljanstvo dopuštao samo djeci rođenoj u Njemačkoj, od oba roditelja Nijemca. [...] Deceniju kasnije Benettonschaft je ujedinio zemlju, zajedno su na trgovima pobjede slavili Nijemci i Turci, Srbi i Hrvati. (Dežulović 2011, 102, listopad 2010)

• Benetton – robna marka s osviještenim reklamnim kampanjama protiv rasizma

benevolentan prid. Ben × benevolentan e. Ben-evolent Ben × benevolent ‘benevolentan, dobrohotan’

On misli da je Ben-evolentan kad zapravo ne pomaže neprijateljima, nego im zaista šteti. (Winslow 2012, 73)

• Ben – ime lika u romanu Divljaci

• usp. čudojebesan, jazzercise, Kaleksiko, ludist, orgizam, Pornywood, ratgazam, reluksuzacija, zazujan, zlostup

Bengele im. bengele × /Josef/ Mengele

Doktor Bengele (FT, 28. 5. 2004, n)

• B. Rašeta i I. Đikić o utjecajnosti i aferama političara A. Hebranga • bengele – riječ iz dječje brojalice Engele, bengele, banda svira, mene doktor vizitira... • J. Mengele – nacistički zločinac, doktor poznat po monstruoznim ekperimentima na logorašima

Bennifer1 [benifer] im. Bennifer Ben /Affleck/ × Jennifer /Lopez/ skupno za par B. Affleck i J. Lopez

Popularni hollywoodski par kojeg su prozvali »Beniffer« zajedno je proveo 18 mjeseci, a krajem prošle godine spiskali su i veliku lovu za pripremu spektakularnog vjenčanja. (Index, 23. 1. 2004)

Tom je postao joke. Spustio se na Beniffer nivo svojevoljno. (F, 28. 6. 2005, k)

• usp. Beyon-Z, Brangelina, Davetoria, Jethroux, Jisbon, Khlomar, Kimye, Spederline, Timberbiel, Vaughniston, Vickham, Zanessa

Bennifer2 [benifer] im. Bennifer Ben /Affleck/ × Jennifer /Garner/ skupno za par B. Affleck i J. Garner

Ne znam, mogli bi se recimo popularni Ivo i popularni Dragutin vjenčati. Gdje bi im bio kraj? Bio bi to novi Beniffer, nova Brangelina. Bio bi to naš Drivo. Zvuči poznato? (Net, 6. 9. 2012)

Bennifer – Ben Affleck i Jennifer Lopez, a zatim i Jennifer Garner, koja ga je uspjela odvesti pred oltar. (Index, 10. 11. 2015)

• usp. Beyon-Z, Brangelina, Davetoria, Jethroux, Jisbon, Khlomar, Kimye, Spederline, Timberbiel, Vaughniston, Vickham, Zanessa

bengalaština im. bengalka ‘signalna svjetleća baklja’ × budalaština

Feralova bengalaština (FT, 27. 12. 2003, n)

• o izjavama pripadnika navijačke skupine Torcide nakon što su bengalkom zapalili automobil zagrebačkih registracijskih oznaka

• usp. bodulaština, bordelaština, brdalaština, bubalaština, budakaština, budvalaština, bundalaština, buntalaština, burdalaština, dubalaština, glupaština, gudalaština, labudalaština, pedalaština, sudalaština, udbalaština, zabludalaština

Beosmrad im. Beograd × smrad pogrdno za Beograd

Samo Oluja riešava ovaj problem fašiste četnike, samo liek zvani Oluja praši do Beosmrada. (NCL, 9. 4. 2012, k)

Pola milijuna Hrvata je ubijeno te nesretne 1945. od Zagreba do Bleiburga, ali ima arhiva NDH kompletna u Beosmradu, a neće u javnost sa njom jer istinu mi znamo, a ovi jugounuci pričaju bajke o Mirku i Slavku. (NCL, 19. 4. 2012, k)

Seli za Beosmrad i tamo traži ženika. (VL, 1. 5. 2015, k)

berdoodle [berdudl] im. e. berdoodle /saint/ bernard ‘bernardinac’ × e. poodle ‘pudl’ pas mješanac bernardinca i pudla

Poodle + Saint Bernard = Saint Berdoodle (Vauvau, 12. 6. 2007)

Bescartes [beskart] im. bez karte × /René/ Descartes

René Bescartes: Mislim, dakle nemam. (Index, 17. 5. 2014, m)

• fotomontaža R. Descartesa uhvaćenog u tramvaju bez karte

• usp. zetnički, Zetstapo

beskrajobrazni prid. beskraj × bezobrazan × krajobrazni

O beskrajobraznim perspektivama krajobraznih motiva u suvremenoj hrvatskoj poeziji (Lucić 2013b, 66, n)

• o izjavi D. Jurčev da pjesma Marjane, Marjane ne može biti samo svečana pjesma grada Splita zato što je to najstarija hrvatska narodna pjesma, stara najmanje 36 stoljeća

beskuće im. beskućnik × bespuće

Beskuća povijesne zbiljnosti (Lucić 2012a, 11. 10. 2012, n)

• o nedostatku mjesta u prihvatilištima za beskućnike • Bespuća povijesne zbiljnosti – knjiga F. Tuđmana

• usp. bezputinstvo

Besmislav im. besmislen × Mislav /Bago/ pogrdno za TV-novinara M. Bagu

Licemjerno je bilo u dnevniku kada spiker kaže za Tuđmana da pored dobrih strana imao je i loših a onda se ne može sjetiti kojih pa Besmislav Bago mora izmišljati neke. (VL, 10. 12. 2014, k)

Besmislav Bago završio u bolnici. (Dnevno, 4. 9. 2015)

A i taj Besmislav Bago nije u toku. (VL, 19. 10. 2015, k)

Besor im. /Nevenka/ Bečić × /Jadranka/ Kosor

Besor. U politici je najbitnije znati se prilagoditi novim situacijama. Sretno Jaco! (Mareković, 22. 4. 2013, m)

• fotomontaža lica konzervativnih političarki N. Bečić i J. Kosor stopljenih u jedno, nakon izbacivanja premijerke i predsjednice HDZ-a J. Kosor iz stranke

• usp. antecipacija, brošlost, kokodatak, kosorijeknuti, Kosorlovsky, kosorry, Najdranka, prostmodernizam, slaboratorij, Sluzana, Stjeguljica, šarmeraj, vlastarbajter

Beyon-Z [bijonzi] im. Beyon-Z Beyoncé /Knowles/ × /Jay/ Z skupno za par iz svijeta američkoga šoubiznisa B. Knowles i J. Z

Svi glumci A-liste imaju vjenčanja iznenađenja. Timberbiel, Beyon-Z, Anne Hatha-nitko. (Televizijska 2015, S07E08)

• usp. Bennifer, Brangelina, Davetoria, Hathanitko, Jethroux, Jisbon, Khlomar, Kimye, Spederline, Timberbiel, Vaughniston, Vickham, Zanessa

Bezalkolinda im. bezalkoholan × Kolinda /Grabar-Kitarović/

Bezalkolinda: za razliku od njenog stvoritelja, ne krši Zakon o navijačima (Index, 30. 3. 2015, n)

• riječ je o utakmici na kojoj je predsjednica K. Grabar-Kitarović pila bezalkoholno piće

• usp. Coca-Colinda, Cowlinda, Crolinda, Debilinda, Drkolinda, Ivolinda, jebaćaćica, Kitanic, Kobilinda, Koeljinda, Kokošinda, Kolignja, Lokinda, Natolinda, Udbarbika, Ustašinda, Yulinda

bezkanađe im. beznađe × Kanada

Beznađe i bezkanađe (Lucić 2014a, 18. 3. 2014, n)

Ima li podesnije osobe za vladanje u Republici Hrvatskoj od majke koja ni rođenom djetetu ne ulijeva nadu, ali se nada da će izgubiti i svaku Kanadu, i koja osim beznađa nudi još samo bezkanađe? (Lucić 2014a, 18. 3. 2014)

• o izjavi pravaške političarke R. Tomašić u TV-emisiji Nedjeljom u 2 da se nada da će se njezin sin razočarati u Kanadi i vratiti u domovinu

• usp. klipohondrija, šetnički

Beznadan im. beznadan × Nadan /Vidošević/

Beznadan Vidošević (FT, 29. 7. 2000, n)

• o pretvorbenome kriminalu u Dalmacijacementu

Beznadan Sljepošević – »lep kao greh« & sodoma i Komora. La comedia è finita! – možda će netko reći (ili pomisliti) da je završila hrvatska komedija otkrivanjem skandala u HGK i HAC-u. (Kaćunko, 23. 10. 2013)

• o uhićenju N. Vidoševića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore

• usp. Iznenadan, Jadan, Kradan, Nadan, Nadanhazija, Nadanlina, Nadarnija, nenadano, Sanadan, Sljepošević, Uvidošević

Beznader im. beznadan × /Ivo/ Sanader

Feralov dr. Ivo Beznader (FT, 26. 1. 2002, n)

• o izjavi I. Sanadera da HDZ-u nije do ponovnog osvajanja vlasti

• usp. Kranader, Sanadan, Satnader, Smradnader, Smranader, Sranader, Thievo

bezneumnik im. bezumnik × Neum

Jer ako je župan dubrovačko-neretvanski, gospodin Nikola Dobroslavić, shvatio da su »poruke Kukuriku koalicije da se neće graditi Pelješki most, te da će autocesta do Dubrovnika ići preko BiH – uvreda stanovnicima juga Hrvatske«, tada je to morao shvatiti i svaki bezumnik i bezneumnik u Republici Hrvatskoj. (Lucić 2011a, 7. 11. 2011)

• Neum – gradić u primorskome dijelu BiH koji presijeca južnu Hrvatsku

• usp. opelješki

bezobrazac im. bezobrazan × obrazac

Bezobrazac P2 (FT, 19. 8. 1996, n)

• o dvama glasačkim obrascima u BiH, P1 i P2, kojima se na neki način legalizira etničko čišćenje

bezobrazovni prid. bezobrazni × obrazovni

O bezobrazovnom prisvajanju zasluga i za obrazovni proces i za borbu protiv njega (Lucić 2013b, 188, n)

• o izjavama ministra znanosti i sporta D. Primorca da se državna matura odgađa za godinu dana te da je cijelo vrijeme s učenicima bio »na istoj liniji«

bezputinstvo im. bespuće × /Vladimir/ Putin + -stv-o

Godinu dana kasnije taj čovjek – po imenu Dmitrij Medvedev – postao je ruski predsjednik, a hrvatski premijer danas je stanovnik kaznionice na južnom dijelu Zagreba. Da li se povijest u hrvatsko-ruskim odnosima ponavlja? – Ili nam se pišu »Besputinstva povijesne zbiljnosti«? (Lucić 2013a, 19. 1. 2013)

• o odbijanju hrvatskoga premijera Z. Milanovića da primi izaslanstvo ruskoga naftnoga diva Gazprom • V. Putin – ruski premijer • Bespuća povijesne zbiljnosti – knjiga F. Tuđmana

• usp. beskuće

bezveza im. bezveze × veza

Smetnje na bezvezama (FT, 13. 1. 2001, n)

• B. Rašeta o neredu i prevarama u poslovanju Hrvatskih telekomunikacija

Bezvezema im. bezveze × /Karim/ Benzema pogrdno za nogometaša K. Benzemaa

Carlo mora prodat onog Bezvezemu jer je očajan. (24sata, 16. 4. 2014, k)

Aj, fala bogu da Bezvezema nije ovo promašio. (Index, 29. 8. 2015, k)

Bezvezoka im. bezveze × /Zoran Milanović/ Zoka pogrdno za hrvatskoga premijera Z. Milanovića

Tko god prati zbivanja u Hrvatskoj, lako će zaključiti da je Orah stranka iz inkubatora sa Pantovčaka, koja bi trebala pokazati novo, umiveno lice ljevice, sad kad je Bezvezoka Milanović usrao sve što se da usrati. (Index, 25. 8. 2014, k)

Bezvezoka Nulanović. (Index, 16. 1. 2015, k)

BezveZoka je [...] zaostao u evolucijskom razvoju. (NL, 30. 12. 2015, k)

• usp. Debilanović, Emilanković, Gnjidanović, Karalanović, Karamilanović, Majmulanović, Milamarko, Milijanović, Muljanović, nagomilanović, Nulanović, Sponzoran, Sprdnjanović, Tomizoran, Yugovanović, Yulanović, Zečilanović, Zloran, Zočina, Zokafka, Zokyuevara, Zoramarko, Zorangutan, Zorislav