Biblioteka

Hrvatski rječnik stopljenica

A–Am

abdićirati gl. /Fikret/ Abdić × abdicirati

Fikret abdićirao!!! (FT, 29. 8. 1994, n)

• bihaćki korpus Armije BiH ušao u Veliku Kladušu • F. Abdić Babo – poduzetnik iz Velike Kladuše, šef velike jugoslavenske tvrtke Agrokomerc, u vrijeme rata u BiH u Cazinskoj krajini zasnovao autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna

abenomika im. e. Abenomics /Shinzō/ Abe × economics ‘ekonomika, ekonomija’ ekonomska politika japanskoga premijera Sh. Abea (2006–2007, 2012–)

Uz pad broja radno sposobnog stanovništva, prema procjenama za Japan za 2012. godinu, to jest, prije »abenomike«, predviđao se godišnji rast od 3,08%. (PD, 8. 4. 2013)

Ne samo u Japanu, vijesti o poskupljenjima, makar iz bordela, uzimaju se kao zorni dokaz uspješnosti »abenomike«, nove ekonomske politike koju provodi premijer Šinzo Abe izabran u prosincu prošle godine. (JL, 25. 5. 2013)

No, postavlja se pitanje što je to tako pošlo po krivu s »Abenomikom«. (PD, 17. 11. 2014)

• usp. čačerizam, frikonomija, nakazonomija, obamanomika, plutonomija, reganomija, reganomika, rogernomika, škegronomika, škrebonomija, zoranomika

abolicajac im. abolicija × policajac, milicajac

[...] promptnog vraćanja svih abolicajaca na platni spisak MUP-a RH [...] hitrog donošenja Zakona kojim će se svim abolicajcima koji su ljeta 1990. krenuli u odlučni boj za održanje Hrvatske demokratske zajednice na vlasti priznati beneficirani radni staž u trajanju dvostrukom od trostrukog [...] (FT, 4. 1. 1994)

• iz satiričnog ukaza o formiranju policijskih snaga u koje bi ušli abolirani pripadnici milicije pobunjenih hrvatskih Srba

Aboričanin im. aboridžin × Boričanin domaći stanovnik starosjedilac zadarske četvrti Borik

Aboričani. Žitelji Borika. Izraz je dobiven kombiniranjem riječi aboridžini i Boričani, a korišten je da se razluči između autohtonog boričkog življa i onih Zadrana koji su se na Borik samo dolazili kupati i/ili su na Borik izlazili navečer. (Zadarplus, 27. 10. 2014)

abortours [aborturs] im. abortus ‘pobačaj’ × e. autotours ‘putnički autoprijevoz’

Abortours (FT, 15. 1. 1996, n)

• o prosvjedu udruge B.a.B.e. zbog toga što liječnici splitskoga KBC-a odbijaju obavljati pobačaje u bolnici, a istodobno ih rade u privatnoj praksi

abrakajoj uzv. abrakadabra × joj e. abrakad-ouch abracadabra ‘abrakadabra, formula pri čaranju’ × ouch ‘au, joj’

Dosta! Luke, idi zaliti vrt. Haley, ti načas nestani. – Ne tvojim trikom! – Abraka-joj! (Moderna 2015, S06E01)

• aluzija na neuspjele mađioničarske trikove glavnoga lika

• usp. Abrakomanč, Brbakadabra, Ibrakadabra, Mandžakadabra, Pivkadabra, žlabrakadabra

Abrakebabra im. abrakadabra × kebab ime kebabdžinice u Osijeku i Zagrebu (2013–)

Abrakomanč im. e. Abra-Comanche abracadabra ‘abrakadabra, formula pri čaranju’ × Comanche ‘Komanč’

Pleme Abrakomanča. (Teorija 2014, S05E10)

• riječ je o igraćoj karti u izmišljenoj društvenoj igri

• usp. Luciferis, Sotonvotinja, Vješticock

• usp. abrakajoj, Brbakadabra, Ibrakadabra, Mandžakadabra, Pivkadabra, žlabrakadabra

acidofatini im. e. acidophatini acidophilus ‘acidofil’ × martini ‘martini’ koktel acidofila i martinija

Jedno acidofilno mlijeko za cmizdravog mulca. – Mislila sam da ja jedina to pijem. – Što? Šališ se. Samo to pijem. Znaš, za crijevnu... faunu. – Samo to piješ? – Katkad dodam i koji prst votke. Onda bude acidofa-tini. (Dva i pol 2014, S04E14)

• usp. appletini, cosmotini, čmartini, čokotel, flirtini, jabutini, kongsmopolitan, moktel, piña delgada, tužnotini

acquihire [akvihajer, ekvihajer] im. e. acqui-hire acquisition ‘akvizicija, stjecanje, nabavka, kupnja’ × hire ‘unajmiti, zaposliti, uposliti’ kupnja manje tvrtke od strane veće ne bi li veća došla do njezinih kvalitetnih zaposlenika, vrlo često u IT-industriji

Acqui-hire – miks između kupovine i unajmljivanja... nit’ smrdi nit’ miriši, rekli bi naši stari [...] (Metro, 2. 1. 2013)

Neće ih kupiti? Zašto ne – čisti »acquihire« odnosno akvizicija talenta – Google je kupio niz agencija, Facebook također – za talent. I to za ne-male iznose. (Netokracija, 21. 1. 2013, k)

Actatraz [aktatraz] im. e. ACTA ‘Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja’ × Alcatraz

Za muziku postoji / Samo jedan spas – / Da se sve nas zatvori, / Svi u Actatraz! (Lucić 2013b, 339, 14. 3. 2012)

• aluzija na aferu ZAMP, u kojoj je tadašnji predsjednik RH i predsjednik ZAMP-a I. Josipović optužen da je pogodovao tvrtki svojega prijatelja • Alcatraz – zatvor na otoku kod San Francisca, SAD, zatvoren 1963.

• usp. Došloglave, Jozampović, zamp, Zampata, zampiti, zampjeban, Zamporion

adelaidarija im. Adelaide × pizdarija

Feralove adelaidarije (FT, 10. 2. 2006, n)

• o izjavi M. Franovića da je stav hrvatske dijaspore u Australiji taj da rat traje sve dok ima optuženih branitelja

• usp. Budalaide

• usp. klizdarija, mrazdarija, pistarija, strizdarija

Adezemetinec im. /h/a de ze ‘HDZ, Hrvatska demokratska zajednica’ × Remetinec

Do izbora će većina vas biti tamo gdje vam je i mjesto. Bit će u Remetincu sagrađeno novo krilo pod nazivom Adezemetinec, a podovi će biti od kamenja i šljunka da se osjećate kao doma. (Index, 5. 6. 2015, k)

• Remetinec – četvrt u Zagrebu u kojoj je zatvor

Adinajk im. Adidas × Nike izmišljena lažna robna marka, podrugljiv spoj dviju poznatih sportskih marki, Adidasa i Nikea

Nema veze, izgled je sporedan, kažem si ja intonacijom liberalne veganke s Filozofskog i s torbom Adinajk obješenom na rame krenem kupit nešto za jest. (Andrassy, 19. 8. 2014)

Jednom sam u bircu sjedila pored cure koja je mrtva hladna rekla frendici: »Super je, zgodan je, pametan je, ali ne mogu bit s nekim tko ima tenisice Adinajk.« (Andrassy, 26. 8. 2014)

Adiokom im. adio ‘zbogom’ × Diokom

Adiokom! (FT, 29. 4. 2000, n)

• o predstečajnome kaosu u Diokomu, svojedobno jednoj od najvećih tvrtki u Dalmaciji

administraserac im. administracija × srati pz. 3. jd. sere + -c-

Kako moram loviti u paru, uzeo sam, po uzoru na privredu, administraserca Njofru koji ima pare, a hoće dokazati kako je i on ribolovno-šljakerska klasa. (Bednjanec 1981, 7. 1. 1981)

• epizoda o novogodišnjemu podvodnom ribolovu na Lošinju

• usp. lošinjariti

adolfescent im. Adolf /Hitler/ × adolescent

Feralov adolfescent (FT, 24. 11. 2001, n)

• o opravdavanju F. Letića zašto je njegova izdavačka kuća objavila hrvatsko izdanje knjige A. Hitlera Mein Kampf

• usp. hitlerektualac, Hitlerliber, Interhitler

adolfescentski prid. Adolf /Hitler/ × adolescentski koji se odnosi na adolfescente • v. adolfescent

Dvadeset godina kasnije [...] ni u jednom trenutku, ni za jedno slovo, nije odmakao od adolfescentske retorike iz vremena kad smo mislili da je marginalni politički redikul i pitali se treba li o takvima pisati. (Dežulović 2015b, 24. 2. 2015)

• riječ je o novinaru V. Bujancu, deklariranom ekstremnom desničaru

• usp. Buhtlanec, Bujakkake, Bujan, bujovnik, Bulajnec, Bulerina, Kokandalf, Kolumbujanec, neonarcist, Nostradamunos, Pčelimir, primabuljerina, Snifter, Speederman, Surlanec, šmrkadona, štrumpfbahnfürer, T-komad, Znojanec

adultescent im. e. adultescent adult ‘odrasli’ × adolescent ‘adolescent’ odrasla osoba s osobinama djeteta, bilo pozitivnima poput razigranosti bilo negativnima poput života s roditeljima ili bavljenja dječjim aktivnostima

Druga riječ koja se ponekad koristi za opisivanje tih ljudi je »adultescent« – općenito se definira kao netko tko odbija da se smiri i da se obaveže, a koji bi radije išao na fešte u srednjim godinama (NSP, 21. 12. 2012)

• usp. djecrasli, djedrasli, kidult

advertorial [advertorijal, edvertorijal] im. e. advertorial advertisement ‘oglas, reklama’ × editorial ‘editorijal, urednički uvodnik, novinski članak koji potpisuje uredništvo’ oglas u novinama ili časopisu pisan u obliku obična članka, bilo potpisan kao plaćeni oglas bilo kao oblik prikrivena oglašavanja

Infomercial & advertorial (FT, 7. 7. 2006, n)

Pojavili su se u medijima različiti suvremeni žanrovi koji se u engleskoj terminologiji nazivaju npr. infomercial ili advertorial. To su žanrovi koji su, zapravo, neka vrsta hibrida između novinarskog i oglašivačkog diskursa i u opreci su s klasičnim novinarstvom, ulogom medija u društvu i novinarskom etikom. (FT, 7. 7. 2006)

• usp. infomercial

Uz to, naučili smo i jednu novu pokondirenu tuđicu: »advertorial«, tako kaže Šuičina glasnogovornica da se zove ta »hvalite me, usta moja« metoda soljenja građanske pameti. (NCL, 27. 1. 2007)

Inače, PR članak agenciju stoji 30 posto više nego što plate »advertorial«, odnosno oglas u obliku novinarskog članka, ali obilježenog kao oglas. (PD, 4. 10. 2009)

adriachemijanje [adrijakemijanje] im. Adriachem × kemijanje ‘domišljanje, muljanje’

HUS-ovo adriachemijanje (FT, 14. 10. 2000, n)

• o štrajku i sindikatima u kaštelanskoj tvrtki Adriachem • HUS – Hrvatska udruga sindikata

adultnapiranje im. fr. adulte, e. adult ‘odrasla osoba’ × kidnapiranje fr. adulte-nappigne adulte ‘odrasla osoba’ × kidnapping, kidnappage ‘otmica’

To je otmica! Adult-napiranje. (Queneau 2014, 212)

• igra riječi s izvorno e. kidnap – oteti (e. nap) upravo dijete (e. kid)

• usp. agrameridionalni, biciklocajac, budaoar, frajercajac, glavnopoštivati, gornjodugmetnuti, hormonalan, hrvenglish, hunikatan, kurelcojurišivati, metrolejbus, nasertati, neprestalno, netkotamoniman, Nordinavac, očezdravofiteor, ponovopaziti, prejasnobjasniti, prevarantorika, Retorumunjka, sakreten, samojan, sliptiz, spaciotemperaturalitet, spokotan, trizanka, ugnjetiskivati, Zanzinamibijka

advertainment [edvertejnment, advertejnment] im. e. advertainment advertisement ‘oglas, reklama’ × entertainment ‘zabava’ zabavna reklama, oglas osmišljen da reklamira i zabavi

Advertainment – Oglasi kao zabava? Neka, hvala... (TP, 31. 8. 2011)

Advertainment – ideja da bi oglašavanje trebalo biti zabavno za konzumenta, uz »promjenu paradigme« – oglašavanje više nije prekidanje onoga što ljude zanima, nego ono što ljude zanima?! (Metro, 2. 1. 2013)

Advertainment kao oblik marketinške komunikacije u digitalnom okruženju (Streny 2014, n)

• usp. edutainment, infomercijal, infonoda, infotainment

aerobat im. aero- ‘zrako-’ × akrobat 1. e. aerialist ‘akrobat’ cirkuski akrobat na užetu

aerobat (Klaić 1972, s. v.)

aerobat (AG 1999, s. v.)

Bila je poznata po tome što »leti« – kako se naziva to što rade aerobati – bez sigurnosne mreže [...] Naravno da tuguje za pokojnim suprugom, ali i on je bio aerobat – i on je jednom pao i preživio. [...] Umiješala se indijska vlada – ishod svega bili su prosvjedi svih indijskih cirkusa protiv odluke da aerobati moraju koristiti mrežu. (Irving 2003, 13, 14)

2. e. aerobat aerial ‘zračni’ × acrobat ‘akrobatski’ laki zrakoplov namijenjen za aerobatiku

aerobatika im. e. aerobatics aerial ‘zračni’ × acrobatics ‘akrobatika’ zrakoplovna akrobatika, letenje letjelicama na neuobičajen način, radi vježbe, rekracije, sporta, zabave

Aerobatika i manevriranje (MiG21 2015, 97, n)

aerobatkinja im. aero- ‘zrako-’ × akrobatkinja e. aerialist ‘akrobat’ cirkuska akrobatkinja na užetu

Usto, aerobatkinja na oporavku rekla je kako je njezin suprug sada »u rukama božice u koju je vjerovao« – primamljiva fraza. (Irving 2003, 15)

aerobatski prid. e. aerobatic aerial ‘zračni’ × acrobatic ‘akrobatski’ koji se odnosi na aerobate i aerobatiku

Aerobatski avioni svečano obilježili 10. Dubai Air Show (24sata, 13. 11. 2007, n)

Od aviona bilo je svega. Gripen, naša formacija Pilatusa, Cessna Citation, Red Bullovi aerobatski avioni, padobranci, Mi6 (helići). Ono, prva liga. (Motori, 31. 7. 2009, k)

Aerobatsko ili borbeno manevriranje (upravljanje avionom) trebalo bi da se radi tako da brzina tijekom manevriranja ne padne ispod 400 km/h Vi (ova brzina naziva se »evolutivna brzina«). (MiG21 2015, 97)

Aerobik im. aerobik × Bik izmišljen horoskopski znak koji aludira na Bika

Za rođene u znaku Aerobika (20. stravnja – 21. svijebnja) (Radaković 1999, 54)

Žene rođene u znaku Aerobika (aerokravetine) izbjegavaju seks. [...] Muškarci Aerobikovi sušta su suprotnost svojim ženskim suznakinjama. (Radaković 1999, 54)

• usp. Blavor, Djebica, Dupelizanci, Govan, horoskoplje, Mokraćnjak, Mrak, Rajc, Roba, stravanj, Strijebac, svijebanj, Škopion, Vlaga

aeroboks, aerobox [aeroboks] im. e. aerobox aerobics ‘aerobik’ × aerobic ‘aeroban’ × box ‘boks’ mješavina aerobika, borilačkih vještina i vježbi oblikovanja

Aerobox je dakle neš slično thae-bou. (Net, 23. 6. 2004, k)

Renati su najdraže klasične vježbe na spravama te s bučicama, a jako joj se svidio i novi trend aeroboks. (JL, 17. 12. 2009)

Od jutra do mraka studenti su predstavljali svoje ekipe u nogometu, mini rukometu, uličnoj košarci, sudjelovali u kvizovima, PC igricama, a mrdalo se uz zumbu, aeroboks, aerobik... (SD, 2. 6. 2012)

• usp. aerolates, aquaerobik, blogilates, doga, frajerobic, piloks, poolates, prancercise, sexercise, troga, yogalates

aerodrumski prid. aerodrom × drumski

Aerodrumski razbojnici (FT, 17. 8. 1998, n)

• o rasipanju gradskoga novca u Osijeku, koji ljeti zbog jednoga leta tjedno održava dvije zračne luke

aerolates im. e. aerolates aerobics ‘aerobik’ × aerobic ‘aeroban’ × pilates ‘pilates’ mješavina aerobika, aerobnoga zagrijavanja i pilatesa

Aerolates mix. Kombinacija aerobnog warm up-a i pilates vježbi (za one koji žele brži i snažniji Pilates) (Rijeka klik, 1. 10. 2014)

• usp. aeroboks, aquaerobik, blogilates, doga, frajerobic, piloks, poolates, prancercise, sexercise, troga, yogalates

aeroplan im. aeroplan ‘zrakoplov’ × plan

Njezine sumišljajne radnje uvijek sam na vrijemac osumljećivao kao i njene aeroplanove. (Radaković 1999, 61)

• usp. osumljećivati

afcoholičar [afkoholičar] im. AFCO × alkoholičar

Liječeni afcoholičari (FT, 27. 7. 2002, n)

• o tome zašto je investitorski projekt ulaganja u splitsku luku AFCO završio na čekanju

affluenza [afluenza, afluenca] im. e. affluenza affluence ‘obilje, bogatstvo’ × influenza ‘influenca, gripa’ ukupnost nezadovoljstva posjedovanim unatoč sve većem materijalnom obilju, zaduživanja radi nadmetanja u bogatstvu te stresa zbog pretjerana rada, bolest suvremenoga kapitalističkoga društva

Affluenza je kombinacija riječi obilje (bogatstvo) i utjecaj. Ovu riječ koriste kritičari kapitalizma i konzumerizma. Riječ affluenza prema definiciji znači bolno, zarazno i društveno prisutno stanje preopterećenosti dugovima, tjeskobom te ispraznim osjećajem i rezultatom nastalim uslijed neprestane težnje za sve većim posjedovanjem stvari. (Magicus, travanj 2011)

Psiholog Dick Miller je svjedočio u korist obrane rekavši da mladić pati od poremećaja u engleskom jeziku zvanog »affluenza«, kovanice koja se kod nas prevodi kao »pritjecanje«. Bolest je to, kažu psihijatri, potrošačkog društva u kojoj materijalno obilje rezultira sve većim nezadovoljstvom i depresijom: mi koji nismo skloni orwelovskom »novogovoru« bismo rekli, radi se o obijesti. (Dnevno, 16. 11. 2013)

U Sjedinjenim Državama je nakon istoimene televizijske serije 1997. g. kreiran termin affluenza kao kondenzat termina affluence (obilje, bogatstvo) i influenza (gripa, zaraza) [...] Affluenzu definiraju kao: A) potrebu za nadmetanjem sa drugim bogatašima i osjećaj potrebe gomilanja bogatstva koji nikada ne dovodi do potpunog ispunjenja; B) epidemiju stresa, pretjeranog rada i zaduživanja da bi se ostvario san o uspjehu, C) neodrživu ovisnost o fantaziji o stalnom ekonomskom rastu, napretku i blagostanju. Dijagnoza affluenze kao stanja društveno ali i nagonski uvjetovane kontinuirane žudnje za boljim i većim nije zaživjela kao dijagnoza u DSM-u [...] (HPSG, 9. 5. 2015)

afirmacija im. afirmacija × firma

Udružit ću se u korporaciju aFIRMAcija – pa se budim sav suprotan. (Rajki 2014a, 37)

Afpakistan im. Afganistan × Pakistan izmišljena država, podrugljiv spoj Afganistana i Pakistana

A gdje mu je taj Kirzakstan? – Negdje između Kongolije i Saudijske Namibije. Jebiga, nije čovjeku za zamjerit... Znaš da Ameri imaju posebne metode učenja: moraju pošteno potaracat zemlju kako bi uspjeli zapamtit kaže li se Irak ili Iran, Afpakistan ili Topganistan, Vijetnam ili Štatijaznam, Kaos ili Lambodža, Hong Kong ili Hongo Kongo, Srbatska ili Hrvija... Prema tome, sretan si dok ne znaju kako ti se država zove. Kad nauče, već je sravnjena sa zemljom. (Lucić 2013a, 26. 2. 2013)

• o izjavi J. Kerrya u State Departmentu da je ključna američka srednjoazijska saveznica u afganistanskome ratu država Kirzakstan

• usp. Atlantropa, Chimerica, Crongo, Eurabija, Eurazija, Euroslavija, Filihiti, Hongo Kongo, Hrvatikan, Hrvenija, Hrvija, Izratina, Kaos, Kimerika, Kindija, Kongolija, Lambodža, Netharabija, Rusrbija, Senegambija, Slovatska, Srbatska, Srbosna, Topganistan

afrazijski prid. e. Afrasian African ‘afrički’ × Asian ‘azijski’ koji se odnosi na Afriku i Afrikance te Aziju i Azijce, obično o jezičnoj porodici

Stoga oni zajedno predstavljaju dokaz da su čadski jezici srodni ostalim afrazijskim jezicima. (Matasović 2001, 39)

Termin afrazijski jezici skovao je američki lingvist Joseph Greenberg pedesetih godina 20. stoljeća. (Matasović 2001, 141)

U poredbenom jezikoslovlju može se govoriti o desecima prajezika odgovarajućih jezičnih porodica različitih razina, kao što su na primjer indoeuropski, afrazijski (semitohamitski) [...] (Proleksis, s. v. prajezik, kolovoz 2013)

afrićaćki prid. afrički × /Ivo Sanader/ Ćaća

Afrićaćka šljiva: oslobodite svog Ćaću (Ćaća, 24. 2. 2015, m)

• fotomontaža I. Sanadera na kapsulama Afrička šljiva za jačanje potencije

afrihili im. e. Afrihili Africa ‘Afrika’ × Swahili ‘svahili’ umjetni jezik nastao spajanjem odlika mnogih afričkih jezika, posebice svahilija i akanskoga

Afrihili jezik (ISO 639-3: afh), umjetni jezik kojeg je 1970 izumio K. A. Kumi Attobrah, s namjerom da bi postao lingua franca cijele Afrike. Ime mu je kombinacija riječi Afrika i Swahili. (W, s. v., 17. 3. 2013)

• usp. blaccent, bosrbvatski, croanglish, denglisch, franglais, frangle, frangleski, hinçais, hingliš, hrbo-srvatski, hrengleski, hrpski, hrvengleski, hrvenglish, hunglish, japglish, kingleski, konglish, kreutsch, manglish, singliš, spanglish, srvato-hrbski, srvatski, svahiliti, špangleski, štokajski, švengleski

afroameričkidizijak im. afroamerički × afrodizijak e. African American-disiac African American ‘afrički Amerikanac, Afroamerikanac’ × aphrodisiac ‘afrodizijak’

To je moćan afrodizijak. Tako sam čula. – Danas se kaže afroamerički-dizijak. (Dva i pol 2014, S03E13)

• replika se poigrava s političkom korektnosti pri imenovanju američkih crnaca

Agayija [agejija] im. Arabija × e. gay ‘gej’ e. Agaybia Arabia ‘Arabija’ × gay ‘gej’ prigodno pogrdno, uvredljivo za homoseksualnost

Ne ti, govorim Lawrenceu od Agayije. [...] I smisli nove uvrede. Agayija? Zaslužuješ bolje. (Pravila 2014, S05E17)

• Lawrence od Arabije – Th. E. Lawrence (1888–1935), britanski časnik uključen u arapsku pobunu protiv Turskoga Carstva, svjetski poznat postao po istoimenome filmu (1962)

• usp. Gaybraham, Homona, Oklahomić, Shakesqueere, Taj Mahomić

agitpropast im. agitprop ‘agitacija i propaganda’ × propast

Rock i agit-propast (FT, 14. 4. 2001, n)

• negativna recenzija ljevičarski intonirana albuma velške rock-skupine Manic Street Preachers • agitprop – partijski odjel za agitaciju i propagandu u komunističkim zemljama

• usp. propabanda

agovnija im. agonija × govno

Feralovo »U agovniji« (FT, 2. 3. 2002, n)

• o tvrdnji M. Crvelina da je M. Krleža bio ideolog nečovječnoga sustava i da je služio ubojicama • U agoniji – drama M. Krleže

agrameridionalni prid. agramerski ‘zagrebački’ × meridijan × ?meridionalni fr. lutécio-méridiennal Lutèce ‘Lutecija, Pariz’ × méridional ‘južni, središnji’ × méridien ‘podne, meridijan’ × méridienne ‘podnevna sijesta’

Pregužvomasovno tramvajoulažah agrameridionalni spaciotemperaturalitet i susjedovah [...] (Queneau 1968, 136–137)

• usp. adultnapiranje, biciklocajac, budaoar, frajercajac, glavnopoštivati, gornjodugmetnuti, hormonalan, hrvenglish, hunikatan, kurelcojurišivati, metrolejbus, nasertati, neprestalno, netkotamoniman, Nordinavac, očezdravofiteor, ponovopaziti, prejasnobjasniti, prevarantorika, Retorumunjka, sakreten, samojan, sliptiz, spaciotemperaturalitet, spokotan, trizanka, ugnjetiskivati, Zanzinamibijka

agresorry [agresori] im. mn. gl. imp. uzv. agresor × e. sorry ‘oprosti, žao mi je’

Agressory! (FT, 16. 4. 2003, n)

• Feralova alternativna Deklaracija o Domovinskome ratu, isprika za hrvatsku politiku u BiH

agristokracija im. e. agristocracy agriculture ‘poljoprivreda’ × aristocracy ‘aristokracija’ društvena skupina koja je bogatstvo i utjecaj stekla bavljenjem poljoprivredom

Agristokracija... Irska poljoprivredna elita (Agrobiz, 4. 3. 2016, n)

Goveđi baruni dominiraju listom, njih osam od 20 bavi se govedarstvom, ali njihovo je zajedničko bogatstvo od 2 milijarde eura slabo u usporedbi s dvojicom na vrhu agristokracije. (Agrobiz, 4. 3. 2016)

Agrokokošinjac im. Agrokoka × kokošinjac ‘nered’

Frka u Agrokokošinjcu (FT, 24. 11. 1997, n)

• o mutnoj prodaji tvrtke Agrokoka

Agrokroacija im. Agrokor × Kroacija

[...] nakon što je, najzad, Konzumove bonove uveo u službeni platni promet Republike Hrvatske – sad je već izvjesno da su ambicije Ivice Todorića mnogo veće od običnog, trivijalnog mlaćenja para. Njegov je tisućljetni i milijardkunski san – država. Agrokroacija. Republika Konzum. (Dežulović 2015b, 25. 5. 2015)

• o moći Agrokora, kompanije tajkuna I. Todorića, koji nadrasta državu

• usp. agrokorporativizam, Kaplufen, Koeljinda, konzum, konzumistički, konzumotvorina, Kradegrokor, Kronzum, Todorich, Viagrokor, Yugrokor

agrokorporativizam im. Agrokor × korporativizam

A po čemu sam ja to Slovenac? – Po tome što očigledno dijeliš slovensko mišljenje o Todoriću kao feudalnom vladaru Hrvatske. Gdje ti u Hrvatskoj vidiš feudalizam? – Dobro, nazovimo to agrokorporativizmom. (Lucić 2013a, 19. 6. 2013)

• o intervjuu I. Todorića, tajkuna i vlasnika kompanije Agrokor, sa slovenskom novinarkom nakon kupnje slovenske tvrtke Mercator

• usp. Agrokroacija, Kaplufen, Koeljinda, konzum, konzumistički, konzumotvorina, Kradegrokor, Todorich, Viagrokor, Yugrokor

airportel [erportel] im. e. airportel airport ‘aerodrom, zračna luka’ × hotel ‘hotel’ hotel u blizini ili unutar zračne luke namijenjen ponajprije zračnim putnicima

Uobičajen engleski izraz za hotel smješten u zoni ili samom kompleksu zračne luke je airportel. Takav je hotel uređen prije svega za goste i putnike u zračnom prijevozu. (Ružić 2007, 35)

• usp. airportel, akvatel, apartel, aparthotel, apartotel, botel, flotel, motel

Ajmerika im. ajme ‘uzvik žala, bola, zgražanja, užasa’ × Amerika

Ajmerika i demonkracija (Dnevnik, 23. 1. 2014, b)

• napis o želji za odlaskom u Ameriku

• usp. demonkracija

Aklapela im. tal. a capella ‘na način crkvenoga zbora, /pjevanje/ bez instrumentalne pratnje’ × klapa ime festivala klapske pjesme (2012–)

Koncertom sakralnih skladbi u crkvi sv. Dominika danas je završilo prvo izdanje Festivala Aklapela. (DL, 15. 4. 2012)

Munita na »Aklapeli« (Ezadar, 30. 4. 2014, n)

Na četvrtom izdanju festivala Aklapela sudjeluje i klapa Kaleta (Ezadar, 30. 3. 2015, n)

akreditisran prid. akreditiran, srp. akreditisan × srati gpt. sran

Ne serem, ser, ja sam akreditisran. (Bednjanec 1984, 4. 7. 1984)

• epizoda o propalu šahovskome turniru u Londonu

akrobacnuti se gl. akrobat × bacati se, bacnuti se e. up above the world you fly ‘letiš gore iznad svijeta’

Pod nebom se akrobacnu. Na čajnu mi sličiš tacnu. (Carroll 2004, 82)

• usp. Antipat, Antipatičar, belvirno, đipahan, froktati, galumfirati, Kornjučo, Krznik, nemujan, neobičudan, Podučitelj, rovko, rućkanje, rućkati, šišmačka, šturnjača, ušutkavati

akvagan, aquagan [akvagan] im. e. aquaggan aqua- ‘vodo-’ × toboggan ‘tobogan’ tobogan po kojemu teče voda za zabavno spuštanje u more, jezero, rijeku ili bazen

akvagan (RNR 1996, s. v.)

I Rabac je ovog ljeta dobio prvi aquagan, koji je postavljen ispred hotela »Mimoza« na radost brojnih mališana. (RNR 1996, s. v. aquagan, 31. 7. 1995)

Pa nailazimo na mini klub za djecu, tobogan, aquagan, bilijare, flipere, goleme gumene jastuke za skakanje. (SD, 16. 7. 1999)

Objekti će biti preuređeni na razinu svjetske ekskluzive, bazene će zamijeniti aquagani, vremenom će se izgraditi i nova, super ekskluzivna, turistička naselja... (Vjesnik, 30. 8. 2001)

U vezi sa sanitarnim čvorovima, namjeravali smo akvagan sagraditi na čvrstom objektu, a ne na metalnoj konstrukciji, pa smo taj objekt iskoristili za sanitarne čvorove, što nikomu ne bi trebalo smetati. (VL, 7. 8. 2002)

[...] kupače još čekaju vodopadi, spora rijeka, zimska i ljetna termalna rivijera, finska sauna, rimsko-irske kupelji, umjetno jezero s akvaganom, solariji, masaže, noćni klub, restoran »Tropski vrt«... (NCL, 18. 12. 2002)

Na gradilištu, s kojeg puca prekrasan pogled na okolne vinograde i more, postavljene su konstrukcije svih akvagana, uređeno parkiralište i vide se konture sadržaja zabavnih vodenih atrakcija. (GI, 23. 5. 2014)

Radi se o najvećim aquaganima koje voli svako dijete [...] Mnogo mladih, pa i odraslih ljudi nalaze spuštanje niz aquagane kao genijalnu ljetnu zabavu. (Srednja, 4. 8. 2014)

akvatel, aquatel [akvatel] im. e. aquatel aqua- ‘vodo-’ × hotel ‘hotel’ hotel na vodi, brodica ili skupina brodica preuređena za turistički boravak

akvatel (Klaić 1987, s. v.)

akvatel (AG 1999, s. v.)

Aquateli – to je složenica, a i skraćenica od aqua (voda) + hotel. [...] Pod pojmom aquatel podrazumijeva se skupina lađica s mogućnošću stanovanja u njima, koje su stacionirane, ili se mogu koristiti za kratku vožnju [...] Uz termin aquatel ponekad se kao istoznačnica rabi termin botel. (Ružić 2007, 34)

• usp. airportel, apartel, aparthotel, apartotel, botel, flotel, motel

alaj-čaušesku im. alaj-čauš ‘zapovjednik alkara kopljanika’ × /Nicolae/ Ceauşescu

Alaj-Čaušesku (FT, 4. 8. 1997, n)

• tekst uz fotomontažu hrvatskoga predsjednika F. Tuđmana u odori alkarskog alaj-čauša • N. Ceauşescu (1918–1989) – rumunjski komunistički diktator

• usp. alajćaćauš, belaj-čauš, budalaj-čauš, Causchwitz

alajćaćauš im. alaj-čauš ‘zapovjednik alkara kopljanika’ × /Ivo Sanader/ Ćaća

Ačajćaćauš (Ćaća, 7. 4. 2015, m)

• fotomontaža glave I. Sanadera na alkarovu tijelu

Na čelu s alajćaćaušem (Di, 19. 5. 2015, k)

• komentar na fotografiju Sinjske alke s natpisom Alkaida

• usp. alaj-Čaušesku, belaj-čauš, budalaj-čauš

alančani prid. /RH/ Alan × lančani

Alančana reakcija (FT, 29. 4. 2000, n)

• o revizijskom izviješću poslovanja državne tvrtke RH Alan, nezakonitostima u trošenju državnoga novca i lancu odgovornih

Alexa [aleksa] im. Aleksa × lat. lex ‘zakon’

Alexa, Alexa, ajde pleši sa mnom, skuvala san ti pašta šutu! (Kaćunko, 26. 9. 2013, m)

• mem na kojem europska povjerenica za pravosuđe V. Reding izgovara parafrazu rečenice iz filma Kako je počeo rat na mom otoku (1996) – Aleksa, Aleksa, vrati se doma, skuvala san ti pašta šutu! • aluzija na tzv. Lex Perković, odnosno hrvatsko nepoštivanje europskog uhidbenog naloga u slučaju J. Perkovića

• usp. Crotok

alfamozno pril. Alfa /Romeo/ × famozno

Alfamozno (JL, 30. 5. 2013, k)

• komentar na objavljenu fotografiju automobila Alfa Romeo

• usp. ćelestonke, figuar, folksvagina, Furrari, Jewbaru, ladilak, pljugo, spaguar, škodilak, varborđini, varburgini, tutabili

alibiti gl. ali × alibi × biti

Imao je, odakle, loš karikatur, alibio dobar je pulover, mašnovit i raznomustran. (Radaković 1999, 47)

• usp. karikatur, mašnovit, pulover

Alkabare im. Alka /Vuica/ × kabare naslov kabarea glazbenice A. Vuica

Alka je boravak u Dubrovniku iskoristila kako bi pisala svoj Alkabare koji bi uskoro trebala izvesti u Zagrebu. (Dnevnik, 13. 8. 2010)

Završila sam i novu zbirku poezije, a radim i na svom kabaretu, koji će se zvati Al Kabare i koji će biti doista nešto posebno i vrlo ženski. (SD, 3. 7. 2011)

Alkaida im. /Sinjska/ alka × Al-Kaida

Alkaida (Di, 19. 5. 2015, m)

• natpis na fotografiji Sinjske alke • Al-Kaida – islamska teroristička organizacija

• usp. Al-Qaidanka, Al-Qajinda, Al-US’aida, Art-Qa’ida

alkaranje im. /Sinjska/ alka × karanje ‘jebanje’

Feralovo alkaranje u mozak (FT, 5. 5. 2001, n)

• o prijedlogu B. Babića da se J. Brozu Titu oduzme titula počasnog alkarskog vojvode

alkarikaturist im. alkar × karikaturist

Kako je alkarikaturist Zoky pogodio »uništa« (Kaćunko, 5. 9. 2015, n)

• naslov nenapisana teksta o nedolasku premijera Z. Milanovića na Sinjsku alku

Alkatraz im. /Sinjska/ alka × Alcatraz ime programa o Sinjskoj alci u okviru Pričigina

Alkatraz, ili – kako me Sinjska alka doživotno osvojila. Priče o Alki iz malo drugačijih kutova. (Pričigin 2007, 19. 3. 2015)

• Alcatraz – zatvor na otoku kod San Francisca, SAD, zatvoren 1963.

• usp. artestiran, Pričest, Pričigin, pričiginitelj, Spikigin

alkohollywoodstock [alkoholivudstok, alkoholivudštok] im. alkohol × Hollywood × Woodstock × Stock

Bio je duhovitalan, zabalvan, miom, i nikada nije bio snimalen za nikakav alkohollywoodstock i udo cognazzi, mon šuncle. (Radaković 1999, 48)

• Woodstock – mjestašce u američkoj saveznoj državi New York pored kojega je 1969. održan poznati rock-festival • Stock – marka jeftinijega alkoholnog pića

• usp. cognazzi, duhovitalan, miom, snimalen, šuncle, zabalvan

Alkostein [alkoštajn] im. alkohol × Frankenstein e. Drunkenstein drunk ‘pijan’ × Frankenstein prigodan nadimak za neugledna i pijana suigrača pokera

Kako ide s Alkosteinom? Mislim da je gotovo spreman da terorizira seljane. (Pravila 2014, S02E06)

• V. Frankenstein – znanstvenik iz romana M. Shelley (1823), udahnuo život čudovišnu stvorenju, umjetnu čovjeku, koje se prema njemu također često zove Frankensteinom

• usp. frankenfood, Franken-Isus, Franjkenstein

Alkotraz im. alkohol × Alcatraz e. Alcatraz

Barem jedanput želim zabavu gdje nisi zarobljen iza zida praznih limenki. – Alkotraz. (Pravila 2014, S01E02)

• u e. izvorniku igra je sličnozvučnih odsječaka alco... i Alca... • Alcatraz – zatvor na otoku kod San Francisca, SAD, zatvoren 1963.

Al-Qaidanka [alkajidanka, alkajdanka] im. e. Al-Qaeda ‘Al-Kaida’ × kajdanka

Ovaj je uvod tako intoniran ne samo zato što je (kako sam u predprethodnom postu želio posvijestiti) famozni »11. rujna« specifična globalna »glazba«, izvedena po »notama« iz Al-Qaidanke čiji su »skladatelji« CIA&FBI (što potvrđuje i jaka povezanost između klana Bush i obitelji bin Laden, a to sam ovdje htio istaknuti samo podnaslovom!), nego još više radi toga što je taj događaj nužno promatrati i s religijskog aspekta! (Kaćunko, 22. 9. 2010)

Al Qaidanka (Titanik, 6. 10. 2010, m)

• potpis pod kajdankom s uglazbljenim riječima »Bum, bum – bumbum, bum, bum, bum...« • Al-Kaida – islamska teroristička organizacija

• usp. Alkaida, Al-Qajinda, Al-US’aida, Art-Qa’ida

Al-Qajinda [alkajinda] im. e. Al-Qaeda ‘Al-Kaida’ × /Damir/ Kajin

Damir Kajin – tajni vođa Al’Qajinde? (Kaćunko, 13. 12. 2008, n)

• o zabrani koncerta M. Perkovića Thompsona u Puli na koju je navodno utjecao političar D. Kajin • Al-Kaida – islamska teroristička organizacija

• usp. Alkaida, Al-Qaidanka, Al-US’aida, Art-Qa’ida

Al-US’aida [alusajida, aljuesejida] im. e. Al-Qaeda ‘Al-Kaida’ × e. US ‘United States, Sjedinjene Države’

Dokad će nas terorizirati (medijska) Al-US’aida (Kaćunko, 10. 5. 2015, n)

• o pristranu medijskome praćenju ubojstva O. bin Ladena, vođe Al-Kaide, islamske terorističke organizacije

• usp. AsSAD, cirkUS, cirkUSki, doSADa, gUSka, neUSpio, SADdamski, SADizam

• usp. Alkaida, Al-Qaidanka, Al-Qajinda, Art-Qa’ida

alusky [alaski] im. e. alusky alaskan /malamute/ ‘aljaški malmut’× /siberian/ husky ‘/sibirski/ haski’ pas mješanac aljaškoga malmuta i sibirskoga haskija

Alaskan Malamute + Siberian Husky = Alusky (Vauvau, 12. 6. 2007)

Aljkavtraz im. aljkav × Alcatraz

Aljkavtraz (Vjesnik, 21–22. 6. 2004, n)

• vijest o neuspjelu pokušaju bijega iz zatvora • Alcatraz – zatvor na otoku kod San Francisca, SAD, zatvoren 1963.

amandmanija im. amandman × manija

Amandmanija (Mrkonjić 2014, 107, n)

• pjesma je prvi put objavljena 1986. u časopisu Gordogan

• usp. amandmaniti se, amandmoneyti se, analizati, dezinfekalije, dezodorantibiotik, džiuđus, manikopulirati se, marcipanorama, maskakota, pratelevidiot, stereomonomada

amandmaniti se gl. amandman × maniti se

Amandmanimo se ćorava posla! (Mrkonjić 2014, 107)

• moto pjesme Amandmanija, pripisan B. Violiću

• usp. amandmanija, amandmoneyti se, analizati, dezinfekalije, dezodorantibiotik, džiuđus, manikopulirati se, marcipanorama, maskakota, pratelevidiot, stereomonomada

amandmoneyti se [amandmaniti] gl. amandmaniti se × e. money ‘novac’

amanDMoney / mo / (se)! (Mrkonjić 2014, 108)

• usp. amandmanija, amandmaniti se, analizati, dezinfekalije, dezodorantibiotik, džiuđus, manikopulirati se, marcipanorama, maskakota, pratelevidiot, stereomonomada

amerikanalizacija im. Amerika × kanalizacija

Feralova amerikanalizacija (FT, 16. 6. 2001, n)

• o usporedbi političara D. Vidovića između hrvatskoga socijalnog standarda i američkoga te objašnjenju da deseci tisuća ljudi u New Yorku žive u kanalizaciji

• usp. sindikanalizacija

Amerikenjac im. Amerikanac × kenjati ‘srati’ × kenjac ‘magarac’ pogrdno za Amerikanca

Nisu baš Amerikenjci blesavi kad su dali prednost malom nogometu pred velikim. (Bednjanec 1980, 53)

• usp. trčkanje

• usp. denikenjac, esdekenjac, kapekenjac, manekenjac, sanjkenjac

Amerikenjci ko Amerikenjci, hoće nam ogaditi naše spomenike da ih poslije od političarskog ološa iskamče za 1 kunu. I prenijeti u svoju prokletu državu. (Index, 21. 1. 2014, k)

Pa odakle bi i mogle dojti budalaštine nego od Amerikenjca, a naše politikarine samo klimaju glavom i stvar gotova. (VL, 25. 10. 2014, k)

• usp. politikarina

Amerindijanac im. e. Amerindian American ‘Amerikanac’ × Indian ‘Indijanac’ pripadnik aboriginskih, domorodačkih naroda obiju Amerika

Oni pak, s jednakim pravom, traže da ih se ne zove Indijancima ili Amerindijancima, već da se izrijekom jasno da do znanja kako su oni na tom prostoru bili prvi, kako su oni tu »native«, dakle rođeni. Naziv Amerindijanci, koji se pojavio sedamdesetih godina prošlog stoljeća, odbacili su jer im nikako nije odgovarao drugi dio složenice koji je opet podsjećao na veliku zabludu Kristofora Kolumba. (JL, 5. 3. 2007)

Machu Pichu uopće nije bio naseljeni grad, tj. bio je svetište i vojna baza... A amerindijanci su propali jer su bili inferiorni europskim napadačima... što očekuješ od evolucije, da slabiji pobijedi? (Net, 17. 6 2012, k)

Surinam je iznimno zanimljiva zemlja. Zamijenili smo je s Englezima za New York, što očito nije baš bio pametan poslovni potez. Kolonijalizam i ropstvo pripadaju mračnoj prošlosti koja se treba promatrati očima sadašnjosti. Nakon ukidanja ropstva u 19. stoljeću stanovnici Jave i Indije dovedeni su kao radna snaga, pa je sada zemlja fascinantna mješavina Amerindijanaca, odnosno autohtonog stanovništva, crnaca, hindusa, Javanaca, Kineza i nešto bijelaca... (NCL, 10. 1. 2016)

• iz razgovora s nizozemskim piscem C. Nooteboom

• usp. amerindijanski, amerindijski

amerindijanski prid. e. Amerindian American ‘američki’ × Indian ‘indijanski’ koji se odnosi na Amerindijance

amerindijanski (AG 1999, s. v.)

Ekspedicija u Gvajanu ponovno je imala element upoznavanja domorodačke kulture. Ovoga su puta to bila amerindijanska plemena Gvajane. (Index, 17. 5. 2012)

Amerindijanski jezici. Natporodica jezika koja obuhvaća sve jezike obiju Amerika osim jezikâ nadene i eskimsko-aleutskih te doseljeničkih europskih i drugih novodoseljeničkih. (Proleksis, s. v., 4. 4. 2013)

• usp. Amerindijanac, amerindijski

amerindijski prid. e. Amerindian American ‘američki’ × Indian ‘indijanski’ koji se odnosi na Amerindijance

Stvar je dodatno zakomplicirao prije desetak godina veliki američki lingvist Joseph Greenberg, koji sve američke indijanske jezike osim eskimsko-aleutskih i jezika na-dene smatra genetski srodnima i svrstava ih u tzv. amerindijsku natporodicu (Greenberg 1987). Vrlo malen broj istraživača prihvaća Greenbergov »amerindijski« kao valjanu genetsku porodicu [...] (Matasović 2001, 203)

Meksiku su potrebni amerindijski korijeni kao što je potreban etički izazov u borbi protiv trgovine drogom. (HKR, 14. 2. 2016)

• usp. Amerindijanac, amerindijanski

Amerithrax [ameritraks] im. e. Amerithrax America ‘Amerika’ × anthrax ‘antraks, bedrenica’ × attack mn. attacks ‘napad’ naziv za bioterorističke napade na SAD (2001) pismima zaraženima bedrenicom, zaraznom bolesti goveda opasnom i za čovjeka

Tjedan dana nakon napada na Svjetski trgovački centar, 18. veljače 2001. godine, pisma koja su sadržavala antraks poslana su dvojici demokratskih senatora te nekim novinskim redakcijama u New Yorku. U napadu, koji su ubrzo prozvali »Amerithrax«, umrlo je petero ljudi, a sedamnaest ih je ozlijeđeno. Glavni osumnjičeni, bez obzira na brojna nagađanja, nije bio poznat do kolovoza 2008. godine. (Dalje, 27. 2. 2009)

Amfetatina im. amfetamin × Tina /Katanić/

Amfetatina Kokatanić (Di, 22. 5. 2015, k)

• komentar o seks-skandalu manekenke i loto-djevojke T. Katanić, koja je navodno drogirana spavala s trojicom mladića

• usp. Cetrinski, Kokatanić, mušketin

A-molitva im. A-mol × molitva

Još dugo poslijeb kozmičem tijelovo kao u nekoj tjelešnoj A-molitvi, u unutransu koji me Zanossi Rade Končarobno i pornosna summary što summer muž/žena, mušmuškarac [...] (Radaković 1999, 50)

• usp. končarobno, kozmicati, pornosan, poslijeb, summary, summer, unutrans, zanossiti

amoreska im. amor × humoreska

Feralova amoreska (FT, 18. 8. 1997, n)

• o dvojakim osjećajima Ch. Billicha prema ocu, odnosno hrvatskomu predsjedniku F. Tuđmanu

• usp. tumoreska, umoreska