Slobodnim stilom

»Ljeta s Marijom« Olje Savičević Ivančević koloplet je odvažnih ženskih likova koje osim zajedničkog porijekla dijele i zajedničko ime – Marija. Ili varijaciju toga imena. Kroz fragmentirane prikaze Marijetinog, Merinog, Mašinog, Marijolinog i Marinog života nazire se figura žene kao nositeljice obiteljskih priča i nasljeđa. Marije su neustrašive, pametne, ponekad ishitrene, ali najvažnije od svega – hrabre. 

Pripovjedačka instanca pritom svojim likovima pristupa sa stanovitom humanošću i brižnosti. Ne napušta se stereotip ženskih razgovora i priča, samo im se ovdje pristupa kao nečemu svetom, voljenom, ponekad možda luckastom, ali prije svega ljudskom i punom života. Ti razgovori obogate papirnatu prostoriju, likove, tekst, knjigu.

Premda je djelo uglavnom označeno kao roman, razgovarale smo o pitanju žanra i mogućnosti drugih odrednica, poput zbirke kratkih priča. A s obzirom na to da se autorica odvažila na ispisivanje sudbine žene kroz različite povijesne etape, na stilskoj se razini vješto preskače iz jezika jednog vremena u drugo. Dotaknule smo se i pojave autoričinih bilježaka, odnosno naknadno izdanog dnevnika i njegovog učinka na čitanje i interpretaciju književnog djela. Ljeta s Marijom povezale smo s recentnim književnim ostvarajima, poput zbirke pjesama u prozi »Temeljenje kuće« Marije Andrijašević

Iva Antičević i Veronika Vrgoč