Studij stilistike

Tema Maleš

Jedno davno ljeto

Sedam godina nakon Vertiga Branko Maleš objavio je i svoju sedmu zbirku pjesama. Zanimljiva numerička koincidencija koju u slučaju ovog pjesnika ne treba zanemariti. Čini se opravdanim zaustaviti se malo i na samom naslovu Malešove zbirke koji ne djeluje manje izazovno za interpretatora u odnosu na naslove njegovih prijašnjih knjiga.

Mutna posla medvjeda, cvijeća, tri krave i Boga

Maleševo Mutno (HDP, 2017) slojevita je kritika društva, suvremenosti, povratak u infantilno, u riječ, u nekim slučajevima čak i u špiljsku sliku u svijetu gdje plemena tek uče govoriti, mazati/ usne/ zrelim drenom/ i karo sedmicom!. Zbirka je podijeljena u dvije cjeline koje se temom i stilom ne razlikuju, čini se kao da Maleš taj „kratki prekid“ između pjesama čini kako bi osvijestio čitatelja kako i on sam pripada društvu o kojem Maleš piše već šezdeset stranica, izravno mu se obrativši: o i vi ste tu, kažem/ ko dobar dan tebi.

Traženje boje i teksta

Postoji li bolja motivacija za čitanje i analizu pjesničke zbirke od njezine naslovnice? Vjerojatno. No u ovom slučaju, upravo je figura neprepoznatljiva lica na naslovnici sedme pjesničke zbirke Branka Maleša Mutno odigrala ključnu ulogu u trenutku odabira seminarskog zadatka za autoricu ovih redaka. Dakako, pritom je relativno svjesno pristala na izazovan pokušaj kritičkog seciranja teksta i pravednog suda o autoru o kojemu već godinama gotovo religiozno uči u sveučilišnim klupama i koji je jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih pjesnika na suvremenoj književnoj sceni.